Даренията за Хитрино наближават 1 700 000 лева

Набраните средства в помощ на изпепеленото село Хитрино по линия на Българския червен кръст към днешната дата 1 667 167 лв. От тях 647 407,50 лв. дарения, събрани по банков път. Средствата ще бъдат разпределяни от Обществен съвет.Това увери директорът на дирекция "Мениджмънт на бедствията" в БЧК д-р Никола Николов. Според него няма да има забавяне в разпределянето на средствата от даренията.

Българският Червен кръст получи и хиляди обаждания от цялата страна за даряване на мебели, храна, дрехи, посуда и много други. Изготвили сме списъци и при необходимост, ще се свържем с всички тях. Всички екипи на БЧК остават на терен в Хитрино.

Заради червената зона в Хитрино пунктът на БЧК за раздаване на стоки от първа необходимост бе позициониран в съседно село. Сега пунктът се мести на територията на бедстващото село, а доброволците на организацията ще продължат да работят на терен, обясни още д-р Николов.

След десети януари следващата година Червеният кръст започва раздаването на част от храните, с които се подпомагат бедните домакинства у нас по линия на оперативната програма за най-нуждаещите се. Първите, които ще ги получат до броени дни, са жителите на Хитрино. От общо 19 вида храни, първият пакет включва десет, поясни пред БНР ръководителят на управляващия орган на програмата Анна Ангелова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България