Едва ли има човек, който да не обича печени чушки – този емблематичен за лятото и ранната есен зеленчук. Салатата, подправена с чесън и оцет, печените чушки с доматен сос и миш-машът са направо класика в жанра и чест гост на българската трапеза. Единственият недостатък е, че чушките първо трябва да се опекат и обелят, което изисква време и абсорбатор в кухнята. Затова пък вкусът на приготвеното ястие е неповторим и калориите са малко – 100 г чушки (сурови, печени, готвени) съдържат едва 16 калории.
Печени чушки на фурна
Необходими продукти:
15 печени чушки
няколко лъжици брашно
3 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 кофичка кисело мляко или 200 г заквасена сметана
150-200 г сирене
сол
черен пипер
чубрица
кашкавал за поръсване
Начин на приготвяне:
Чушките се овалват в брашно. В намаслен йенски съд или малка тавичка се реди ред чушки, ръси се натрошено сирене, пак чушки и пак сирене. Яйцата, прясното и киселото мляко се разбъркват с подправките и с тях се заливат подредените чушки. Пече се, докато заливката стегне. След това може да се поръси с настърган кашкавал и да се запече до зачервяването му. Поднася се топло.
Пица с печен пипер и яйца
Необходими продукти:
1 с.л. зехтин
1 глава червен лук
2 скилидки чесън
1 буркан (340 г) печени чушки
шепа листа пресен босилек
3 с.л. готов доматен сос за спагети
готов блат за пица с диаметър 25 см
2 яйца
сол
смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 200 градуса. В тиган с дебело дъно се сгорещява зехтинът. Запържват се ситно нарязаният лук и пресованият чесън. Печените чушки се отцеждат и се нарязват на дребно. Прехвърлят се в купа. Прибавят се лучената смес и половината босилек. Плънката се разбърква. Блатът за пица се намазва с доматения сос. Покрива се с чушковата плънка. С долната част на супена лъжица се правят 2 вдлъбнатини, в които се чуква от ниско по 1 яйце. Отгоре се поръсва със сол и черен пипер. Пицата с печени чушки и яйца се пече 15 минути, докато краищата на тестото станат хрупкави. При поднасянето се поръсва с останалия босилек.
Чушки с мляко по капански
Необходими продукти:
8-10 печени чушки (обелени)
600 мл прясно мляко
4-5 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. брашно
сол
Начин на приготвяне:
В подходящ съд - например касерола, се сипва олиото, след като загрее се слага обеленият печен пипер, нарязан на по-едри парчета, запържва се около 5-6 минути. Сипваме брашното и червения пипер, бъркаме енергично около 2 мин. и наливаме прясното мляко. Изчакваме да заври, оставяме на тих огън да поври от 3 до 5 минути. Ако искате да е по-гъстичко, се оставя повечко да поври. Накрая се слага сол на вкус. Ястието може да се приготви и със суров пипер.
Кюфтета от печени червени чушки
Необходими продукти:
5-6 големи печени червени чушки
200 г натрошено сирене
2 яйца
1 малка глава кромид лук
2 скилидки чесън
5-6 с.л. брашно
2 с.л. олио
2 с.л. кисело мляко
щипка сода бикарбонат
малка китка магданоз
сол и черен пипер на вкус
мазнина за пържене
Начин на приготвяне:
Печените чушки се смилат на по-едри парченца. Смесват се с яйцата, натрошеното сирене, брашното и олиото. Добавят се нарязаният лук, магданоз и пресованият чесън. Подправя се със сол и черен пипер на вкус. Количеството сол се определя от това колко е солено сиренето. Във вряща мазнина се изсипва със супена лъжица от сместа. Пържат се от двете страни. Готовите кюфтета от печени червени чушки се сервират с млечно-чеснов сос с копър.
Мусака от печен пипер и ориз
Необходими продукти:
1 буркан или 6-8 печени чушки
1 морков
1 глава лук
2 скилидки чесън
1-2 гъби
1ч.ч. ориз
200 г кайма (по желание)
олио
кимион
черен пипер, сол, риган
За заливката:
1 яйце
1 ч.ч. кисело мляко
брашно
щипка сода
Начин на приготвяне:
В дълбок тиган слагаме олиото заедно с нарязаните на ситно лук, морков и чесън. Задушаваме ги и добавяме ориза и подправките. По желание може да добавите и около 200 г кайма. Оризът се готви като за пълнени чушки, трябва да е полуготов. В тавичка слагаме олио на дъното и редим печените чушки. На вече наредения ред от чушки слагаме готовата плънка от ориза (и каймата). Отгоре нареждаме ред чушки, сипваме 2 чаени чаши вода. Печем във фурната до готовност на ориза. Заливаме със заливката, печем до получаване на златист цвят на коричката.
Чийзкейк с печени чушки
Необходими продукти:
За основата:
200 г сухари
80 г масло
За крема:
500 г крема сирене
1 ч.ч. заквасена сметана
10 печени червени чушки
3 стръка прясна мащерка
20 г желатин
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Смелете сухарите, разбъркайте ги с разтопеното масло и оформете блат във форма за торта, постлана с хартия за печене. Разбийте с миксер сиренето и сметаната. Посолете, прибавете листенцата мащерка и половината от печените чушки, предварително смлени в блендер. Сипете 2/3 от желатина, разтворен в малко вода на слаб огън, като продължавате да разбивате. Сипете крема върху основата и приберете в хладилник за 2-3 часа, докато се желира добре. Отстранете ринга на формата, покрийте чийзкейка с останалите печени чушки, накъсани на лентички по дължина, посолете и глазирайте с останалия желатин.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш