Червеното цвекло нормализира кръвното налягане Подходящи за консумация са и листата

Арестувани са четирима души, включително двама полицаи, за „обида на турското знаме и нация”

Млада жена бе блъсната на пешеходна пътека в центъра на столицата

ЕС призова Турция да се въздържа от всякакво едностранно действие в Сирия

„Банско е № 1 и ще остане № 1” заяви Цветан Цветанов на официалното откриване на сезона в курорта

Спешна среща между Спас Русев и Славиша Стоянович

Президентът Радев в Йордания: Не трябва да се инвестира само в магистрали, а и в човешки капитал и научно сътрудничество

Коледата невъзможна за „Левски“, „сините“ пак трагични далеч от „Герена“

Десислава Радева за полицейска проверка през февруари: Стоях в колата на НСО ни жива, ни умряла Тежковъоръжени жандармеристи дърпали шофьора й за ревера

Пилот загина, след като изтребител се разби при кацане в Украйна

Порошенко обяви създаването в Украйна на автокефална православна църква

Цветан Цветанов се срещна с кмета на Банско Георги Икономов

Вижте от птичи поглед как върви строежът на хотел Hyatt Regency в София

Апокалипсис с древните зверове Нов плакат на „Годзила: Кралят на чудовищата”

Диона провокира с Барби визия Рапърката вдъхновена от идола си Ники Минаж

Да сготвим с морска вода! Използването й е по-полезно от добавянето на кристали купешка сол

Картофи и рибни продукти са най-подходящи за целта

Шеф Хоакин Баеса, носител на титлата „Готвач на годината за Испания“.
Шеф Хоакин Баеса, носител на титлата „Готвач на годината за Испания“.

Топла пара се издига от порциите горещ ориз, който сервират в ресторант „Баеса-Руфете“ на 50 км южно от Бенидорм на източното крайбрежие на Испания. В долната си част той е леко карамелизиран, а на повърхността има изобилие от бели скариди. За разлика от хилядите порции паеля, които се сервират на обикновените туристи, това тук е истинско, автентично и изумително вкусно ястие от ориз, което крие своя малка тайна. Каква е тя?

Разкрива ни я шеф готвачът Хоакин Баеса, носител на титлата „Готвач на годината за Испания“ през 2014-та: „Оризът е толкова вкусен, защото се приготвя с разредена вода от морето!“. В крайбрежните испански селца това е традиция, която се спазва от векове, а в съвремието до нея опират световни шеф готвачи като Фернанд Адриа и Кике Дакоста.

Междувременно в повечето средиземноморски страни – Испания, Италия и Гърция се продава специална филтрирана морска вода, предназначена за готвене. Цената й след микрофилтриране с цел отстраняване на нечистотии и органични примеси е малко над 1 евро за литър.

В повечето средиземноморски страни – Испания, Италия и Гърция се продава специална филтрирана морска вода, предназначена за готвене.
В повечето средиземноморски страни – Испания, Италия и Гърция се продава специална филтрирана морска вода, предназначена за готвене.

Според шеф Баеса морската вода е част от „кухнята на бъдещето“, заради здравословните си качества и способността да подчертава ароматите. „Морската сол, която се продава в магазините, е преминала през процеси на пречистване и така е загубила повечето от минералите си, споделя шеф Баеса и добавя: Около 98% от кристалната морска сол е натриев хлорид. В морската вода този дял е 86%, а останалата част от 14% са полезни минерали като калий, магнезий и калций.”

Какво да сготвим

Морски дарове

27-3Традиционно истинските шеф готвачи използват морска вода при приготвянето на риба, раци, миди и други. Така те запазват автентичния дъх на море. При раци и омари варенето в морска вода предпазва от пресоляване, защото хитиновата им обвивка пропуска само нужното количество сол.

 

 

Традиционни рецепти

От древни времена до нас е достигнала римска рецепта с морска вода. При нея изчистен бут от глиган се вари продължително в голям съд с вода от морето, към която обилно е добавен дафинов лист.

В днешно време при приготвянето на традиционни ястия с морска вода тя обикновено се разрежда с 3 части сладка вода, за да се постигне баланс на вкуса. С такава смес лесно се сваряват продукти като паста, ориз, зеленчуци и пилешко месо. Разредената морска вода е идеална основа за рибена чорба, сосове и дресинги за салати.

Картофи

27-4Картофите са идеалният обект за готвене с морска вода. Срежете един голям картоф на две и сварете едната половина в морска вода (разредена на половина със сладка), а другата – в сладка. Опитайте и сравнете вкусовете. Картофът, сварен в морска вода, е по-сочен, има по-плътен и изявен вкус на картоф, а не на вода. Това ни довежда до традиционната испанска рецепта от Канарските острови – „Сбръчкани картофки“ (Papas arrugadas). Използват се млади картофчета, добре измити, но в никакъв случай обелени. Сваряват се в морска вода, след което се изваждат и запичат за кратно на предварително загрята силна фурна. Кожичката им се сбръчква и се покрива с фина корица от морска сол. Идеални са за гарнитура към месо или като предястие, сервирани с лютив чеснов сос или салса.

 

Любопитно за омарите

Смята се, че омарите живеят до 100 години

27-5– Някога омарите са били храна за бедния човек, а цената им е била доста ниска, в сравнение с тази на пиле.

– Омарите не са червени. Те стават червени, когато се сготвят, но в природата те могат да бъдат зелени или жълти, или дори яркосини.

– Могат да плуват напред и назад. Когато са разтревожени, те се отдръпват настрани, като бързо се свиват и размахват опашките си.

– Когато храната е оскъдна, омарите могат да се превърнат в канибали и да се хранят с по-малки омари.
n #Може да изпечете омар на силно нагорещени скали

– Месото от омар е чудесен източник на протеини, осигурявайки 28 грама протеин на 100 гр. Месо, а също и на здравословни омега-3 мастни киселини.

– Омарите имат лошо зрение, но имат силно развити сетива за мирис и вкус.

– Омарите имат зъби в стомаха си.

– Половин килограм омар трябва да се вари около 15 минути.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.