Да сготвим с морска вода!

Използването й е по-полезно от добавянето на кристали купешка сол

Картофи и рибни продукти са най-подходящи за целта

Топла пара се издига от порциите горещ ориз, който сервират в ресторант „Баеса-Руфете“ на 50 км южно от Бенидорм на източното крайбрежие на Испания. В долната си част той е леко карамелизиран, а на повърхността има изобилие от бели скариди. За разлика от хилядите порции паеля, които се сервират на обикновените туристи, това тук е истинско, автентично и изумително вкусно ястие от ориз, което крие своя малка тайна. Каква е тя?

Разкрива ни я шеф готвачът Хоакин Баеса, носител на титлата „Готвач на годината за Испания“ през 2014-та: „Оризът е толкова вкусен, защото се приготвя с разредена вода от морето!“. В крайбрежните испански селца това е традиция, която се спазва от векове, а в съвремието до нея опират световни шеф готвачи като Фернанд Адриа и Кике Дакоста.

Междувременно в повечето средиземноморски страни – Испания, Италия и Гърция се продава специална филтрирана морска вода, предназначена за готвене. Цената й след микрофилтриране с цел отстраняване на нечистотии и органични примеси е малко над 1 евро за литър.

Според шеф Баеса морската вода е част от „кухнята на бъдещето“, заради здравословните си качества и способността да подчертава ароматите. „Морската сол, която се продава в магазините, е преминала през процеси на пречистване и така е загубила повечето от минералите си, споделя шеф Баеса и добавя: Около 98% от кристалната морска сол е натриев хлорид. В морската вода този дял е 86%, а останалата част от 14% са полезни минерали като калий, магнезий и калций.”

Какво да сготвим

Морски дарове

27-3Традиционно истинските шеф готвачи използват морска вода при приготвянето на риба, раци, миди и други. Така те запазват автентичния дъх на море. При раци и омари варенето в морска вода предпазва от пресоляване, защото хитиновата им обвивка пропуска само нужното количество сол.

 

 

Традиционни рецепти

От древни времена до нас е достигнала римска рецепта с морска вода. При нея изчистен бут от глиган се вари продължително в голям съд с вода от морето, към която обилно е добавен дафинов лист.

В днешно време при приготвянето на традиционни ястия с морска вода тя обикновено се разрежда с 3 части сладка вода, за да се постигне баланс на вкуса. С такава смес лесно се сваряват продукти като паста, ориз, зеленчуци и пилешко месо. Разредената морска вода е идеална основа за рибена чорба, сосове и дресинги за салати.

Картофи

27-4Картофите са идеалният обект за готвене с морска вода. Срежете един голям картоф на две и сварете едната половина в морска вода (разредена на половина със сладка), а другата – в сладка. Опитайте и сравнете вкусовете. Картофът, сварен в морска вода, е по-сочен, има по-плътен и изявен вкус на картоф, а не на вода. Това ни довежда до традиционната испанска рецепта от Канарските острови - „Сбръчкани картофки“ (Papas arrugadas). Използват се млади картофчета, добре измити, но в никакъв случай обелени. Сваряват се в морска вода, след което се изваждат и запичат за кратно на предварително загрята силна фурна. Кожичката им се сбръчква и се покрива с фина корица от морска сол. Идеални са за гарнитура към месо или като предястие, сервирани с лютив чеснов сос или салса.

 

Любопитно за омарите

Смята се, че омарите живеят до 100 години

27-5- Някога омарите са били храна за бедния човек, а цената им е била доста ниска, в сравнение с тази на пиле.

- Омарите не са червени. Те стават червени, когато се сготвят, но в природата те могат да бъдат зелени или жълти, или дори яркосини.

- Могат да плуват напред и назад. Когато са разтревожени, те се отдръпват настрани, като бързо се свиват и размахват опашките си.

- Когато храната е оскъдна, омарите могат да се превърнат в канибали и да се хранят с по-малки омари.

n #Може да изпечете омар на силно нагорещени скали

- Месото от омар е чудесен източник на протеини, осигурявайки 28 грама протеин на 100 гр. Месо, а също и на здравословни омега-3 мастни киселини.

- Омарите имат лошо зрение, но имат силно развити сетива за мирис и вкус.

- Омарите имат зъби в стомаха си.

- Половин килограм омар трябва да се вари около 15 минути.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме