Да си грък е титла

Ахилесовата пета на света глътна за 10 години 340 милиарда

Има една поговорка: „Когато грък се ражда, и евреите плачат“. И ако в продължение на години търсех отговор откъде се корени това твърдение, днес уверено мога да твърдя, че наистина да си грък не е само националност, а професия и титла. Не само защото имат национално самочувствие, но и защото са толкова лукави, че и от въздуха правят пари, преобръщат историята и са винаги победители.

Познавам две думи с латински корен, съставени от две еднакви букви. „ОК“, което означава успех и втората е „КО“- фатален край (Knock-out). Противоречивите отношения между Гърция и Европейския съюз през годините на гръцката криза ми напомняха точно тези два символа. От една страна еврофинансистите в транс да изричат заветното ОК за нова и нова финансова глътка въздух за държавата КО, от друга силните на деня да разбъркват тестето с карти според желанията на елините. Не случайно френският президент Валери Жискар Д’Естен, тръбеше пред европейския елит: „Без Гърция в Съюза сме като дете без акт за раждане!“ Пустата им слабост към Акропола и Миконос ги превърна в доживотна рента на гърците, които знаят, че са ахилесовата пета на света. Доказателство за това са глътнатите за 10 години от гърците 340 милиарда.

Знаем, че Европейският съюз разполага с механизми за контрол на икономиките, строги граници за икономическа политика на държавите-членки и други подобни теории. А с гърците какво направиха? Третираха ги като разглезени деца. Изляха потоци пари, разглезиха ги и когато започнаха да си искат парите обратно, гърците се разкрещяха и вместо да връщат им отпуснаха още пари. Ние Българите смятаме, че Гърция е само разглезеното дете на западняците (нещо в което вярват и турците), а същевременно гърците са най-оправните лисици в цял свят. Когато всички са потъвали те винаги в последния момент са успявали да се измъкнат и печелят дивиденти от това. Елините наистина притежават един дяволски начин да се пласират на страната на най-силния, което е ставало през всички исторически периоди. Победители са във всички военни конфликти или са успявали да подържат баланс между противникови лагери. Функционират така от първия момент когато създадоха държава. Англичаните и французите ги освободиха от турците (когато всъщност тяхната революция бе потушена), но за техен първи държавен управник избраха министъра на външните работи на Царя на цяла Русия. Такова демонично дипломатично умение демонстрираха още от първия ден.

При нас, когато се разпадна комунистическият режим и за една нощ се превърнахме в пълни бедняци, не се намери нито един европеец или американец да ни даде дори и 100 000 долара в заем, за да си купим хляб. Знаеха, че комунизмът не бе наш избор след като ни окупираха съветските полкове през 1944 година, въпреки това не им пукаше за нашите мъки. А гърците фалираха поради чисто тяхна вина, тъй като взеха свръхзаеми, които прахосаха и не бяха в състояние да върнат. В отговор на това прахосничество европейците и американците чрез МВФ им дадоха от 2010 г. до 2018 г. заеми, които стигнаха до астрономичната сума от 302 милиарда евро!!! С първия меморандум (2010 г.) им отпуснаха заем от 73 милиарда, с втория (2012 г.) още 142,9 милиарда и с третия (2015 г.) още 86 милиарда. Същевременно докато им даваха нови заеми през 2012 г. им „подстригаха“ заеми заличавайки 125 милиарда евро. С 302 милиарда евро изграждаш от начало не една, а пет страни.

През икономическата криза на 2010 г. нямаше логичен човек на планетата, който четейки икономическите данни, би могъл да повярва, че ще се намери начин за спасението на Гърция. Целият свят изпадна в психошок и емоционален ступор, когато осъзна, че Гърция е „градила» икономика на халюцинацията, произвеждала е брутен вътрешен продукт на невидима икономика. И независимо от черната психоанализа за фалит на държавата, Гърция не само не фалира, но изплува и е на път да се изпъчи на финансовите борси.

През 1999 г., когато бе интервенцията в Косово, Гърция беше председател на Съвета на Европейския съюз и естествено пълноправен член на НАТО. Европейският съюз разпъваше сърбите, НАТО ги бомбардираше безмилостно, но гърците бяха убедили сърбите, че са единствените техни приятели в цялата планета. Всички интервенции на американците в Средния изток тръгват от американските бази в Гърция, но всички араби смятат гърците за единствения искрен приятел, който имат в западния свят. През 1944 г., когато си тръгнаха нацистите от Гърция, въоръжената комунистическа партизанска армия бе завзела цялата страна без никакъв противник. И въпреки това, накрая попаднаха в западния лагер и се спасиха от това, което претърпяхме ние.

Кои са месиите на гърците през последния век, ще го съди в крайна сметка историята. Сигурно един от тях е Чърчил, който написа върху салфетката (някои казват, че върху цигарена кутия, но всъщност е на лист хартия), кои страни ще отидат в Съветския блок и кои в западния, поставяйки Гърция в Запада. По всяка вероятност и европейските лидери, които въведоха еврото в Гърция, въпреки че им бяха представени фалшиви данни. Невероятно! А може би и бившият министър-председател Алексис Ципрас, който се появи с лява маска и приложи най-тежките икономически мерки без революции и кръвопролития по улиците. И настоящия премиер Мицотакис, който шеметно извежда страната от кризисното блато.

 

Малка, но опасна

В крайна сметка, харесва ни или не, трябва да признаем, че Гърция е една малка страна, на опасно географско място, която носи на раменете си голям исторически и туристически товар, който превърна гърците във феите по „Холмарк“, които покориха европейските леприкорни и със самочувствие могат да твърдят, че да си грък не е само националност, а титла.

Коментари

Задължително поле