Да си купиш... антиматерия

Най-скъпото нещо на света - антиматерия.

Най-скъпите вещи, без които можем

Супер богатите имат необяснима логика

Напълно обяснимо е, когато си много богат, да си купиш скъпо имение, яхта, луксозна кола, маркови дрехи или да станеш колекционер на изкуство. Има обаче вещи, понякога напълно излишни и безсмислени, за които “надвилите си на харча” пръскат луди пари. Често - без никаква логика, но това си е тяхна работа... Започваме от “най-евтините”, за да стигнем до първото място в класацията - антиматерия.

Перото от новозеландски скорец все още може да се намери на някои търгове, макар птицата да е изчезнала от лицето на земята още в началото на ХХ век. Причината е поголовният лов на пойната птица заради красивите є пера, с които украсявали шапките, и изсичането на гъстите новозеландски гори. Последният скорец е забелязан през 1907 г. Сега едно перо струва 10 хил. долара.

Магнитно летящо легло за 1,6 млн. долара ще ви накара да се почувствате като в облаците. То се състои от голям правоъгълен магнит и левитираща част на около 1,5 м над земята. Издържа тежест до 900 кг. На създателя му са били необходими 7 години, за да направи това уникално легло.

Кристално пиано Heinzman е продадено за 3,22 млн. долара. Това е един от най-скъпите музикални инструменти, изработен изцяло от кристал. На него са свирили по време на Олимпиадата в Пекин през 2008 г., а после е продаден на аукцион за споменатата сума на частен колекционер.

Американският рапър Фло Райда е притежател на най-скъпия колекционерски автомобил в света - позлатен Bugatti Veyron. Цената му е 10 млн. долара. Колата вдига от 0 до 110 мили в час за 2,8 секунди. Подобни возила купуват нефтените шейхове като символ на престиж.

Гривна с диамантена пантера струва 12,4 млн. долара. Според британски таблоиди бижуто е участвало в зараждащия се роман между крал Едуард VIII и американката Уолис Симпсън, довел до отказа на Едуард от престола. Пантерата символизира грацията, смелостта и сексуалната енергия, които би трябвало да обладава избраницата на монарха.

Тяло на тигрова акула в аквариум с формалдехид може би не е най-належащата покупка, но все пак някой е дал за рядкото произведение на изкуството 12 млн. долара. Деймиън Хърст създава този шедьовър по поръчка на известния галерист, колекционер и основател на една от най-големите рекламни агенции в света Чарлз Саачи през 1991 г. Произведението е купено на търг от управляващ хеджфонд.

Диамантен телефон за 8 млн. долара се нареди сред най-скъпите вещи в света за 2018 г. Това е моделът iPhone 3GS Supreme Rose на дизайнера Стюарт Хюз. Направен е от 53 диаманта и лицев панел с 500 диаманта. Копчето за навигация е украсено с розов 7,4-каратов диамант.

Най-скъпият часовник в света е създаден от Chopard и струва 25 млн. долара. За направата му са използвани 874 скъпоценни камъка с общо тегло 201 карата. В бижуто са вложени син 12-каратов диамант, розов от 15 карата и бял от 11 карата, които оформят неговото “сърце”. В случая стойността на часовника идва от инкрустираните по повърхността му скъпоценни камъни, а не от механизма му.

Розовият диамант Graff Pink е един от най-скъпите и уникални в света. Цветът му е напълно естествен. Добит е в Русия и е 14,83 карата - нещо много рядко за розовите диаманти. Само 1% от тях надхвърлят 10 карата. Оценява се на 46 млн. долара. За толкова е купен след наддаване по телефона на търг на “Сотбис” в Женева на 11 ноември 2020 г.

Диамантената “серия” на най-скъпите вещи в света продължава с L'Incomprable Diamond Necklace. Това колие за 55 млн. долара е направено от 91 бели диаманта с общо тегло 637 карата, монтирани върху златен държач - 35 кръгли камъка, 27 крушовидни, 9 във формата на сърце, 5 многоъгълни, 4 овални и т. н. Централно място заема уникален жълт диамант от 407,48 карата. Огърлицата е дело на ливанската бижутерийна компания Mouawad и е вписана в Книгата на рекордите на Гинес.

100-футовата яхта History Supreme, принадлежаща на най-богатия човек в Малайзия, струва 4,8 млрд. долара. При изработката ѝ са използвани злато и платина. Тази разкошна яхта е проектирана от британския дизайнер Стюарт Хюз. Във вътрешната украса са вложени парченца от метеорити, има и статуя от кости на тиранозавър. В главната спалня има панорамна стена от 24-каратово злато, тежаща 68 кг.

И накрая - най-скъпото нещо на света. Това е антиматерия, която струва 2,6 трилиона долара за грам. Разработват се планове за нейното производство и съхранение, за да може в бъдеще да се използва като гориво в туристическите космически кораби. Сега обаче цената є е толкова висока, че никое правителство не може да си позволи да я произвежда. За антиматерията напълно подхожда определението безценна.

Коментари

Задължително поле