Двама души са задържани и един е обявен за издирване след сблъсъците между цигани и полиция в Мъглиж

Нулева толерантност към проявите на агресия спрямо униформени, заяви ст. комисар Георги Хаджиев

Двама души са задържани след сблъсъците между цигани и полицаи в Мъглиж.

Обстановката в града е спокойна. Общественият ред е възстановен, след като в неделя вечерта полиция и жандармерия влезе в Мъглиж, за да издири лица в циганската махала , оказали съпротива на служители на МВР по време на прекратяване на нерегламентирани състезания с каруци, които затрудниха движението между селата Черганово и Овощник.

При ареста на един от участниците в конфликта, хора от махалата са оказали съпротива, хвърляли са камъни, в резултат, на което петима полицаи са получили леки наранявания по краката, нанесени са щети и по автомобили на МВР. Продължава издирването на един от основните инициатори на напрежението в гетото, който е криминално проявен.

„След като беше така смел да се опълчи на колегите и да се опита да окаже съпротива, сега да бъде така смел да се яви пред нас, да даде обяснения и да понесе отговорност за постъпките си” – заяви старши комисар Георги Хаджиев, директор на ОД на МВР – Стара Загора.

Той добави, че отново сме свидетели на агресивно поведение спрямо полицейски служители, които изпълняват законовите си правомощия.

Нашият отговор е категоричен - нулева толерантност към проявите на агресия спрямо полицаите. Така завърши брифинга на директора на ОД на МВР - Стара Загора.

От своя страна жителите на махалата се оплакаха пред журналисти, че органите на реда са стреляли във въздуха и са нанасяли удари, при което са пострадали невинни.

„Ние сме българи, искаме да живеем в България, но не искаме такива насилия в нашите квартали. Какво като сме гето, какво като сме роми, ние също имаме права” – каза пред журналисти пастор Сашо Славов.

„Проблемът между българи и цигани в момента се нагнетява. Ние се уважаваме с българите и нямаме проблеми помежду си. В момента настройвате целия български народ срещу ромите” – заяви жител на ромската махала.

В Мъглиж остава засиленото присъствие на полиция и жандармерия. Проверяват се всички, влизащи в града.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България