Движението QAnon: Маргинали или конспиратори?

Джейк Анджели, (с рогата), който сам се нарича шамана от QAnon, конспиративна световна теория за задкулисието на педофилите-сатанисти.

Изглежда, че поддръжниците на Тръмп във Вашингтон наистина са „прищипали опашката“ на либералите

Чистачките в кабинетите на Капитолия все още изтриват мръсотията от ботушите на нашествениците, нахлули в голям брой, а ФБР вече пусна в ход наказателната машина. Разузнавателните агенции призоваха спазващите закона граждани на САЩ оперативно да почукат на щурмоваците на Капитолия. По-специално, един от тези емблематични герои - Дерик Еванс, член на Камарата на делегатите на Западна Вирджиния, беше арестуван по донос на 9 януари. Останалите, както се казва, ще ги последват.

Трябва да припомним, че 68 души от привържениците на президента Тръмп бяха задържани директно на Капитолийския хълм. Една жена, Ашли Бабит, беше застреляна. Около милион американски граждани обаче взеха участие в събитията от 6 януари (това е само във Вашингтон и окръг Колумбия), така че работата на специалните служби няма да има край.

Най-вероятно след инагурацията на Байдън в САЩ силовите структури и армията ще бъдат брутално прочистени от поддръжниците на Тръмп. Сякаш само по себе си, но заедно ще бъдат репресирани идеологическите консерватори и традиционалисти и всички, които не са успели своевременно да изразят уважението си към странния нов свят с дължимата му почит.

Изглежда, както винаги след неуспешния бунт, романтиците и изродите са първите, които ще попаднат под ударите - тоест активните участници в завземането на кабинетите. Виждаме обаче от тревогите в редиците на ФБР, че сред щурмоваците имаше не само хулигани, но и хора с утвърдена идеология, а това е опасно за всеки режим. Те са на първо място и са „инфилтрирани“ във всички щати.

И най-опасните революционери за САЩ, колкото и да е странно, се оказаха привържениците на маргиналното конспиративно движение QAnon. Необходимо е да се изясни, че те са маргинали в миналото. Пандемията COVID-19 изигра важна роля за популяризирането на QAnon. Карантината в световен мащаб и свързаните с това икономически и политически разходи добавиха към това движение "+100 500“ точки към неговата популярност. По време на изборите за конгрес в САЩ през 2020 г. близо сто кандидати публично изразиха своята подкрепа към идеите на QAnon. А един адепт, от щата Джорджия, Марджори Тейлър Грийн, бе избрана в Конгреса.

Те контролират Холивуд и Вашингтон (тоест идеология и политици) и водят САЩ до смърт.

Идеите на QAnon се появиха в мрежата преди около три години и се основават на световна теория на конспирацията. Е, или в пресечната u версия: конспирация в най-висшите политически кръгове на САЩ. Твърди се, че Америка се управлява от тайна организация - „дълбоката държава“. Това са няколко „хора - X“ с неограничени правомощия. Те контролират Холивуд и Вашингтон (тоест идеология и политика) и водят САЩ към смърт.

Демократичните институции са просто параван. Гласовете за Джо Байдън, който всъщност също е марионетка, бяха фалшифицирани. На тайната клика се противопостави само Доналд Тръмп и на него бе поверена мисията да победи „дълбоката държава“.

Картината на света за последователите на QAnon наистина надхвърля политическите сблъсъци в САЩ. По този начин теоретиците на конспирацията от QAnon твърдят, че „дълбоката държава“ оказва влияние върху всички политически процеси на планетата. В същото време самите ''Хора - X'' изповядват анти хуманен морал и насърчават култа към Сатаната, содомията и продажбата на деца в сексуално робство. Разбира се, в този сатанински култ са замесени всички мощни кланове - Ротшилд, Рокфелер, Джордж Сорос, Барак Обама, очевидно Клинтънови и други. Идеологията на QAnon, между другото, успешно се е утвърдила и в Европа и през 2020 г., а митинги на нейни привърженици се проведоха в Берлин и Лондон.

Така че, по време на щурма на Капитолия, много хора бяха забелязани да се противопоставят на света на задкулисието на сатанинските педофили. Поддръжниците на QAnon носеха символа „Q“ по дрехите си по време на събитията във Вашингтон или открито говореха за своите възгледи пред камерите. Видео и фотографии бяха широко разпространени в социалните медии.

Например, привърженик на идеите на QAnon е колоритният „шаман от Аризона“ Джейк Анджели, който нахлу в сградата на Капитолия гол до кръста, покрит с татуировки, носейки кожена каска с рога. Джейк твърди, че истинската власт на земята е завзета от илюминатите („дълбоката държава“), а световните епидемии като СПИН и коронавирус са създадени изкуствено, за да се контролира човечеството.

Друг пищен окупатор е 60-годишният Ричард Барнет от Арканзас, който се намести в кабинета на Нанси Пелоси и позира с крака на масата, той също е привърженик на QAnon. През 2020 г. Ричард Барнет и създадената от него организация ''2A! NWA STAND!“ събра пари за борбата срещу търговията с деца роби и онези политици, които според него продават хората в сексуално робство.

35-годишната Ашли Бабит, ветеран от американските военновъздушни сили, която загина по време на щурма, според нейните записи в социалните мрежи, вярва в конспирацията на „политическия Олимп“. Тя вярваше, че Доналд Тръмп е загубил изборите заради „държавна измяна“. Бабит вярваше, че трябва да спре беззаконието, защото обича страната си „повече от всичко“.

В допълнение към активистите на QAnon, на 6 януари на Капитолия се появиха и протестиращи със символи на либертарианци и южняци под флаговете на Конфедерацията, но като цяло е ясно кой през близките месеци (или години) ще бъде обект на ужилването от репресивната машина в САЩ. И тъй като в Щатите има няколко милиона привърженици на Qanon, а ФБР ги приема съвсем сериозно, неволно възниква въпросът: а може би тези момчета ненапразно са изобразени като изроди? Може би те наистина са прищипали опашката на някого?

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

Коментари

Задължително поле