Дворецът в Балчик огря със славата си Чехия

Замъкът Жеротину е бил 300 години собственост на най-старата аристократична фамилия, сега е на държавата -превърнат в музей, културен център и хотел.

Директорът на културния институт Жени Михайлова получи символичния ключ на град Валмез

Запленени от нашето море, Алена и Зденек основават клуб “Приятели на България”

100 години след първите чужденци, щурмували морските бани у нас - чехите, славата на Българското Черноморие отново се завръща в родината им. Този път и чрез историята, културата и заслугите на Двореца в Балчик, чийто директор Жени Михайлова беше удостоена със званието “почетен гражданин” на Валашске Мезиржичи (съкр. Валмез) и получи символичния ключ на града в Източна Чехия.

“Дворецът в Балчик е бижуто на Българското Черноморие”, каза кметът Роберт Стржинек. Малцина знаят, че с неговия глас беше озвучен филмът за уникалния наш архитектурно-парков комплекс на тържествената церемония, състояла се на 16 януари в замъка Жеротину пред целия градски елит.

Валмеш, както накратко наричат града с над 7-вековна история, даде високото признание след единодушното решение на Общинския съвет за заслугите на Жени Михайлова за развитие на взаимните културни отношения и международната известност, която е получил, откакто си партнира с българския държавен институт.

Над 350 ученици от Средното училище по стъкларство и дизайн, което е под егидата на ЮНЕСКО, са посетили Двореца в Балчик по съвместни проекти по програма Еразъм +, черпят вдъхновение от красотата и историята му, участват в пленери и като доброволци в културния му живот през туристическия сезон. Жени Михайлова е организирала първата пътуваща изложба с творби на училището в България, за да се стигне до прекрасната експозиция от стъкло в Националния исторически музей с подкрепата на директора му доц. Бони Петрунова миналата година, която събирала публика в продължение на няколко месеца. Партньорството с Двореца продължава с нов проект от 2020 г. -“Изкуството в практиката” и с договора за изучаване на чешки език от екипа на нашия културен институт.

Артистичните заложби не са чужди на кмета на Валмез Роберт Стржинек, който управлява града втори мандат. Блестящ дисководещ в миналото, сега той играе като актьор в два филма. Втората лента със заглавието “Най-големият дар” се снима в момента с най-известния артист на Чехия Болек Поливка. Това е филм -приказка, в който кметът играе злодей, а премиерата ще бъде на кинофестивала в Злин тази година. Кадрите се правят пред най-естествения декор и емблематичен за града средновековен замък Жеротину. Величественият символ на аристократизма от 16 в. е бил 300 години собственост на старата фамилия Жератинови, като една от последните є потомки графиня от Виена, го е посетила миналата година и е останала възхитена от реконструкцията и възстановките в него. Замъкът вече е собственост на държавата, превърнат е в музей, в мащабен културен център, в хотелска част и се стопанисва от общината. Интерес представляват приемната, с която фамилията е впечатлявала гостите още от входа, кабинетът и трапезарията, портретите не само на членовете на семейството, но и на любимите коне, експозицията от скъпа фаянсова керамика, която е замествала някога порцелана, залата на фреските, която е служила за храм-без олтар, но с изключителна акустика. Замъкът Жеротину е бил през годините и женски затвор, и военен лазарет, а през социализма е превърнат в огромен склад. Сега в реставрацията се откриват ценни средновековни надписи и стенописи, заринати в руините на безхаберието на бившите властници.

Валмез е побратимен с Балчик и със Севлиево. Топлата връзка и с двата града са наследниците на семейство градинари от селото на Дан Колов - Сенник, които емигрирали и работили в чешкото градче. Внуците им Красимира и Цветан Колчеви, макар и родени в България, вече от години живеят във Валмез. Тя е прекрасна преподавателка в стъкларското училище, а той и съпругата му Дани, завършили у нас съответно философия и право, сега имат фамилен бизнес с производство на зелечуци, цветя и семена. Тримата посрещат и обгрижват групите от България, които са постоянно на гости в общината. И са сърцето и душата на местния клуб “Приятели на България”, основан преди години от Алена и Зденек Подземни. Тя е изкуствовед, той е инженер. Много пъти са идвали в страната ни на море и вече са я обикнали като втора родина. Срещите на българи и чехи в клуба са празнични, музикални и вкусни -с дегустация на вина и на традиционните ястия на двете страни. С учител от Севлиево и чешка режисьорка се подготвя сега двуезично театрално представление, посветено на Кирил и Методий, което ще се играе и в двата побратимени града.

Градът е най-близо до столицата на Моравия Оломоуц, известен като малката Прага заради второто място, което заема по културни, исторически и архитектурни забележителности. За това не може да се стигне до Валмез и да не се посети Оломоуц с неговия Архиепископски музей с уникална колесница и съкровища. В него на 2 декември 1848 г. Франц Йозив е обявен за император на Австрия. Забележителни са катедралата”Св. Вацлав”, която се извисява на над 100 метра, двата най-важни площада на града с величествените колони на “Св. Троица” и “Дева Мария”, посветени на жертвите на чумната епидемия. Трябва да се видят и “Фонтанът на Юпитер”, както и голямата костенурка, която всеки иска да помилва по главата и да є нашепва своите желания, за да се сбъднат. В красиво кафене в неокласическата сграда на Моравския театър е отсядал и основателят на психонализата Зигмунд Фройд по време на военните действия в града, в които е участвал през 1886 г.

 

Красотата на стъклото

Училището има 2 световни патента за цветове

Средното училище по стъкларство и дизайн в чешкия град Валмез най-скъпото държавно училище и е свързано със 150-годишната традиция в производството на стъкло в региона на Моравия. В него се изучават специалностите стъклодизайн, живопис и индустриален дизайн с 3-и 4-годишно обучение. Скъпата издръжка е заради непрекъснатия цикъл на работа на пещта в стъкларската работилница, където температурата стига до 1450 градуса, когато се топи стъклото, обясни пред българските журналисти директорът Иржи Пивоварчик. Друг интересен факт е, че училището е собственик на световни патенти за два цвята стъкло - единият е от розовия спектър, а другият - от кафяво-оранжевия. Коридорите и стаите в учебното заведение представляват своеобразни експозиции на творби и инсталации на учениците. Изключително интересни са стъклените отпечатъци на ръце на известни хора. Сред тях са тези на чешкия президент Вацлав Хавел, на големия чешки предприемач Томас Бата, създател на едноименната обувна империя. Един от най-добрите майстори стъклари в Чехия Ондре Стрнадел е привлечен като преподавател и дизайнер на изящните форми, които под ръководството му творят учениците. Самият Пивоварчик пък е виртуозен музикант, свири на класически кларнет, съпругата му -на флейта, голямата му дъщеря - на контрабас и пиано. Следващото лято арт семейството ще изнесе концерт на откритата сцена на Двореца в Балчик.

 

Приказно градче

Валашске Мезиржичи, което означава „междуречие”

Бюджетът на Валмез е 27 млн. евро

Чешкият град Валмез - Валашске Мезиржичи, което означава “междуречие”, свързва две населени места и две реки в една, наречена Бечва. Създаден е през 1297 г., на важен кръстопът на търговски пътища и от тогава трупа богата история, култура и много красота на едно място, въпреки опустошителната 30-годишна война и не по-малко убийствената чума, преминала и през него. В реставрираната катедрала “Вознесението на Св. Богородица” с основи от 13 в. е пресъздаден библейският разказ за Христос, който се моли в Гетсиманската градина, за да пази града от всички злини и за да го бъде.

Икономическият растеж на градчето Валмез е наистина внушителен с работещи над 20 фирми в различни промишлени сектори, със заетост на 19 хиляди в тях от общо 22 хиляди жители в града, безработицата е по-малка от 3%. В града има развито машиностроене, строителство на биогаз станции, пътно строителство, производство на части за автомобили с оборот 70 млн. евро и с износ за Мексико, Китай и Германия, производство на мебели и матраци, изрежда кметът Роберт Стржинек. Градът се гордее с най-големия си химически завод”DEZA”, с фирмата - лидер в производството на осветителна сценична техника ROBE LIHTING, чиито продукти правят блестящи турнетата на Мадона, Ролингстоунс и АС/DC, както и осветяват лондонския Роял Албърт Хол и световни спортни събития.

Бюджетът на Валмез е 27 млн. евро, проблемът с чистотата на града и транспорта се разисква всяка седмица в общината с участие на гражданите. В родния град на тенис звездата Томаш Бердих има голям и закрит комплекс с кортове и тенис школа. Във Валмез е роден и известният чешки национал Милан Барош и футболните традиции поддържа местния тим на града.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм