Девет изнасилвания в затвори и арести (обзор)

За последните четири години и малко са установени девет изнасилвания в затворите. Вероятно случаите са повече, но жертвите не са се оплакали.

Проверка на Министерство на правосъдието за последните 4 години

Сезират финансовата инспекция за 4 поръчки

По два от случаите на сексуално издевателство вече има присъди

Девет изнасилвания е имало в затворите за периода от януари 2017 г. до май 2021 г. Това показва приключилата проверка на Министерство на правосъдието след сигнали за сексуални издевателства в местата за лишаване от свобода, съобщи днес зам.-министърът на правосъдието Мария Павлова. Ревизията в затворите започна, след като зърнарят Светослав Илчовски обяви, че пред парламентарната комисия за ревизия на властта, че е гледал клип как изнасилват известен бизнесмен в килията, за да го изнудват за пари.

Проверката от началото на 2017 г. установила, че всичките девет случая са докладвани в прокуратурата и по 6 от тях има образувани досъдебни производства. Два пък са приключили с осъдителни присъди.

От Министерство на правосъдието обявиха и, че ще сезират Агенцията за държавна финансова инспекция за 4 обществени поръчки за затворите и за Фонд “Затворно дело”. Става дума за поръчки за доставки на униформено зимно и лятно облекло, за използваните препарати във връзка с COVID-мерките в затворите, за обезпаразитяването от дървеници, хлебарки и гризачи, за доставка на 8 специализирани автомобилa за Главна дирекция “Охрана”, както и за доставки на храни и напитки за лавките и бюфетите в затворите.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право