Делото за „детето в куфара” тръгва от нулата

Анна и Никита намериха смъртта си в България, където планирали да останат да живеят.

500 000 евро станали причина за зверството през 2015 г.

Руснакът Герман Костин обвинен само за смъртта на малкия Никита, няма доказателства, че е убил и майката

Делото срещу руснака Герман Костин, осъден миналата година на доживотен затвор за зверското убийство на 5-годишния Никита, тръгва отначало. Скандалният съдия Калин Калпакчиев, който пусна предсрочно от затвора убиеца Джок Полфрийман, през юни отмени присъдата на Костин. Мотивите - процесът не бил справедлив и били нарушени правата на подсъдимия.

Зловещата история с убийството Никита Плотников се разигра през 2015 г., когато тялото на момченцето беше отрито на 20 март в куфар, захвърлен във водоема край софийското село Пасарел. Трупът на майка му Анна Леонтиева беше намерен малко по-рано разчленен в горичка край Приморско, части бяха изядени от животни, главата липсваше. Невъзможността да се разбере как е била убита и да бъдат събрани доказателства попречи Костин да се сдобие с обвинение и за нейната смърт.

По време на разследването стана ясно, че на 8 февруари 2015 година под предлог, че ще ги закара до морето, Герман качил Никита и Анна в кола, закарал ги до Приморско, но се върнали само той и детето. Разследващи веднага предположиха, че

момченцето е станало свидетел на убийството на майка си

и затова е Костин е ликвидирал и него. Установено е, че това е станало на 9 февруари. Ден по-късно, Костин напуска България и заминава за Северен Кипър - мястото, където се е запознал с Леонтиева. Там живеят бившата му съпруга и децата му.

Разследващи смятат, че мотив за зверството са били парите, които Анна получавала от бившия си мъж Вадим Плотников - висш руски чиновник. През 2012 г. сънародникът й я убедил, че трябва да се разведе. Това е и годината, при която и той самият се разделя с жена си - българката Весела Вачева, с която имали общ бизнес в турската част на Кипър. Те инвестирали в имоти в България и Кипър получаваните от Плотников пари. Не е ясно дали Костин е имал връзка с Анна, но негови познати твърдят, че е разчитал тя да се омъжи за него, най-вероятно, заради парите. Младата жена отказала и това решило и нейната съдба, и съдбата на сина й.

Месец след бягството в Северен Кипър руснакът разбира, че българските полицаи са по следите му и заминава за Турция. Той обаче нямал никакви средства и решил да се върне в България, за да продаде свои имоти. Арестуван е още на летището. По време на беседите му в полицията и в Института по психология на МВР на всичките въпроси за отношенията му с Анна, за причината да се намира в дните на убийствата в Пасарел и Приморско, където са изхвърлени труповете, заподозреният давал объркани и противоречиви обяснения. Той тотално се провалил и на детектора на лъжата. Доказателствата срещу него са събрани в 47 тома и категорично доказват вината му. По кърпата, с която беше увито детето, разследващите намират

ДНК-материал на Костин.

Възможността да е от друг освен от него е 1:38 000 000 000 000 000 000, твърдят специалисти. Другите доказателства, които са събрани, са записи от камери и засичане на джиесема му. Автомобилът „Фолксваген Поло” на Костин е сниман в района на Пасарел, където беше изхвърлено детето не само от камера на Агенция „Пътна инфраструктура”, а и от видеозаписващата техника на частна бензиностанция. Това е станало някъде между 8 и 9 февруари. Клетката на мобилен оператор също издава, че е бил там. Малко преди това той е засечен и в района на Приморско, но не от камери, а отново по джиесема му. Там бяха открити части от трупа на майката на Никита - Анна. Не е ясно как жената е била убита, защото липсваше голяма част от тялото й. Смъртта на детето е настъпила вследствие на задушаване, в кръвта му открито голямо количество алкохол, е показала експертизата.

Жената живеела в разкош

Убитата Анна работела за правителството на Пермска област

35-годишната Анна Леонтиева, чийто обезглавен труп бе намерен край резиденция Перла в Приморско, била жена на руски богаташ. Движела се е с червен мерцедес последен модел и демонстрирала, че живее в разкош. Иначе е била на държавна служба в правителството на Пермска област, в департамента по развитие на човешкия потенциал.

Не била доволна от първия си брак и се развела. После се оженила за много по-възрастния от нея Вадим Плотников, който бил лекар и дори министър на здравеопазването в Пермска област. Малко след раждането на сина им Никита, вторият брак на Анна отново се разпада. Тя съди мъжа си за издръжка, успява да получи част от имотите, придобити от двамата, после напуска Русия. Отначало живее в Северен Кипър, след това идва в България и планира да остане с Никита или в Приморско, или в София.

Две години никой не чува нищо за нея. В социалната мрежа „Одноклассники” рускинята за последен път влиза на 4 януари 2010 година. Там тя има 6 приятели - само жени.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право