Делото срещу Марешки и двама от депутатите му няма да приключи скоро

Според предварителните разчети, трябва да се разпитат повече от 80 лица

Делото срещу Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова няма скоро да приключи. Това заяви в "Денят започва"  по БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Според оценката на прокуратурата предстоят много действия, които трябва да се извършат. Трябва да се разпитат повече от 80 лица според предварителните разчети.

В действителност се касае за една мащабна и на територията на цялата страна дейност. Трябва да установим всяко отделно изпълнително деяние, за да убедим съда в това, че лицата са извършили престъплението, каза още Аранаудова.

Разследването срещу Веселин Марешки за заплахи спрямо собственици на аптеки е започнало, след като прокуратурата е получила доказателства чрез специални разузнавателни средства. СРС-ата са били позволени по друго обвинение срещу варненския бизнесмен - за рекет и побой.

Собствениците на аптеките са били натискани да купуват лекарства от точно определен доставчик, в противен случай в близост до обектите им са били отваряни наказателни аптеки, които са продавали с 10 процента по евтини медикаменти. Така чрез дъмпингови цени са те са били принуждавани или да се съгласят или да продадат бизнеса си. Освен с нелоялна конкуренция аптекарите са били рекетирани и чрез поръчкови проверки от Агенцията по лекарствата.

"Според доказателствата на прокуратурата Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова са действали в съизвършителство, т.е. обикновено съучастие. Според прокурорите от Окръжна прокуратура Варна е имало известни доказателства за наличие на организирана престъпна група и затова делото първоначално е изпратено в специализираната прокуратура. Но достатъчно такива доказателства няма. Ако в рамките на разследването, ако се съберат доказателства за група, делото отново ще бъде изпратено на специализираната прокуратура", уточни Румяна Арнаудова.

Наблюдаващите прокурори имат строен план за разследване, ако получат имунитетите на тримата депутатите. Считаме, че има известни доказателства за форми на съучастие и от други лица, но трябва да се съберат доказателства, за да се повдигнат обвинения, обясни още Арнаудова.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право