Делото "Хитрино" с обвинителен акт до края на годината

Надявам се до края на годината по случая с влаковата катастрофа в шуменското село Хитрино да има внесен обвинителен акт. Това обяви пред журналисти наблюдаващият държавен обвинител и окръжен прокурор на Шумен Маргарита Георгиева по време на годишен отчет за дейността на институцията.

Случаят "Хитрино" е един от знаковите, по който прокуратурата е работила миналата година. Както стана ясно, досъдебното производство бе образувано срещу неизвестен извършител на 10 декември м.г. за това, че около 5,30 часа в с.Хитрино при управление на товарен влак N90 570 по маршрут Бургас-Русе нарушил правилата за движение в резултат, на което дерайлирала влакова композиция и причинил смъртта и телесни повреди на повече от едно лице. Разследването се извършва от Националната следствена служба от 12 следователи.

На 19 декември са привлечени като обвиняеми вторият машинист Радослав Петков и главният Димитър Михнев. Петков е без мярка за неотклонение, а Михнев е пуснат от ареста под гаранция 10 000 лв. Двамата обвиняеми имат наложена забрана за напускане на страната. До момента няма други привлечени, каза Георгиева.

Почти всички следствени действия са извършени, но се чака изготвянето на сложни съдебно-технически експертизи. Срокът за разследване е удължен с 4 месеца, пише в доклада на прокуратурата. Делото е на специален отчет в Окръжна прокуратура-Шумен, Апелативна прокуратура-Варна и Върховна касационна прокуратура-София.

По друго знаково дело от Шумен "Килърите" - предстои второ разглеждане на делото от ВКС за деятелност на Петър Стоянов, Янко Попов, Георги Вълев и Райчо Стойнев.

Коментари

Задължително поле