Делян Добрев: 90 млн. лв. загуби за НЕК заради работа на половин мощност в „Марица Изток“ 1 и 3

Частните американски централи „Марица Изток“ 1 и 3 работят на половин мощност. За сметка на това на енергийната борса се търгува енергия от ВЕЦ-вете. Това съобщи председателят на парламентарната комисия по енергетиката Делян Добрев по време на заседание на комисията в присъствието на министър Теменужка Петкова, предаде БГНЕС.

За миналата година американските централи са произвели 660 000 мегават часа по-малко енергия спрямо 2017 година. Въпреки че, не работят държавата плаща на централите. Същевременно НЕК губи от това 90 млн. лева, обясни Добрев.

Днес на борсата са продадени 300 мегават часа от ВЕЦ-овете на борсата за сегмента „Ден напред“. Ако работеха на пълна мощност частните централи днешната цена нямаше да е101 лева, а 80 лв., смята Делян Добрев.

Изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев уточни, че заради очаквана приливна вълна, ВЕЦ-овете от каскадата „Горна Арда“ работят на 24-часов режим и това е една от причините американските централи не работят на максимална мощност. По препоръка на Делян Добрев настоя да се следи внимателно количествата на произведена енергия от ВЕЦ-вете и колко от енергията се подава за търговия борсата. Бившият министър настоя още частните централи да работят постоянно на пълна мощност.

 

Коментари

Задължително поле