Демократите погват Тръмп за връзки с Рияд

Снимка: Архив

Ще нищят финансова мотивация за близостта със Саудитска Арабия

Поводът е убийството на Джамал Хашоги

Доналд Тръмп е изправен пред ново разследване, този път то ще бъде инициирано от демократите, които вече имат мнозинство в камарата на представителите на US Конгреса след изборите на 6 ноември, предаде АФП.

Адам Шиф - бъдещ шеф на комисията по разузнаване на камарата на представителите, обяви, че ще бъдат разследвани личните финансови връзки на президента със Саудитска Арабия и Русия.

“Президентът не е честен със страната по въпроса с убийството на Джамал Хашоги (саудитският журналист, убит през октомври в консулството на Рияд в Истанбул)”, заяви пред Си Ен Eн демократът Шиф. Той допълни, че не знае какво подтиква Тръмп да се държи така. “Дали става дума само за влечение към автократите или има финансова мотивация и става дума за личните му финанси?”, запита Шиф.

Той и останалите нови конгресмени ще поемат официално функциите си през януари.

Според редица наблюдатели саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман е замесен в ликвидирането на Хашоги. Но Тръмп заяви, че дори принцът да е знаел за убийството, това не би поставило под въпрос “непоклатимите” отношения между Вашингтон и Рияд.

“Тръмп открито се похвали с милионите, които прави със Саудитска Арабия. Дали неговият личен интерес определя политиката на САЩ в Залива?”, попита още Шиф.

Коментари

Задължително поле