Демонстрация в Солун срещу референдума в Скопие

В Солун вече се събират на демонстрация срещу референдума в Скопие. Очакват се протести и в други места на страната, въпреки трудните атмосферни условия, предава БНР.

Силният дъжд в Солун вероятно няма да откаже гърците да участват в обявената протестна демонстрация срещу референдума в Скопие. По призива на неправителстветвени организации и дружества за съхраняване на културата се събират хора на централния площад в Солун. Поставени са плакати на гръцки и английски, на които пише "Македонците не може да са други.Те са гърци"

Въпреки че гласуването в Македония не е приключило, в центъра на Солун е поставен плакат "предатели са тези, които гласуват. Предатели са и тези, които мълчат" с ясен призив към гръцките депутати.

Голяма група рокери с национални знамена се включиха в демонстрацията. Очакват се подобни протести и на други места в страната. Не може да се предположи активността на участие, защото голяма част от Гърция е засегната от циклон.

Резултатът от референдума в Скопие се очаква да доведе до извънредни парламентарни избори в Гърция. Опозицията отказва да подкрепи споразумението Заев-Ципрас при гласуване в парламента.

По-рано премиерът Ципрас изрази увереност, че ще получи подкрепа в гръцкия парламент за европейското бъдеще на Скопие.

Всички опозиционни партии вече съобщиха, че няма да гласуват за ратифициране на споразумението Заев -Ципрас. От основната опозиционна сила, консерваторите от „Нова Демокрация“, са категорични, че няма да ратифицират договора дори и в следващия парламент. Левите партии също застанаха на позиция „нито един глас в подкрепа на Ципрас“.

Споразумението с Македония доведе до сътресения в управляващата коалиция. Лидерът на националистите, министърът на отбраната Панос Каменос заяви, че ще се оттегли от правителството, защото партията е против договора със Скопие. В интервю той каза, че "македонците са българи, славяни".

 

Коментари

Задължително поле