На 20 януари 2019 да почерпят

ЦСКА продаде Мауридес

Американски военни убиха 52 сомалийски ислямисти при въздушен удар

Николай Банев с писмо от следствения арест

Тайбе и ансамбълът отличени в Нощта на шампионите

Тръмп обяви, че е избрано мястото за срещата му с Ким Чен-ун

Брутален феминизъм и политкоректни глупости в „Капитан Марвел“ Новата партийна линия се спазва от Холивуд

„Битка“ под водата САЩ-Русия – 0:1 Американците се самоуспокоиха като победител след края на Студената война

17 мигранти са в неизвестност, след като лодка се преобърна край Либия

Общинските съветници от БСП питат Фандъкова защо не прилага мерките срещу замърсения въздух

„Левски“ тръгна с хикс срещу руснаци, Стоянович доволен от промените в клуба

Отмениха и забавиха около 6 700 полета заради снежните бури в САЩ

Меркел заяви, че ще направи всичко възможно Великобритания да напусне ЕС със споразумение

България екстрадира в САЩ руски хакер, обвинен в компютърни измами

Броят на загиналите при пожара около мексиканския горивопровод достигна 66

Депресията при възрастните хора се крие зад физическите заболявания

Оплакванията от сърце, високо кръвно и лош сън в третата възраст понякога са симптоми не на друго, а на депресивно разстройство. Със специализирана помощ най-често то се лекува успешно, но без да бъде разпознато, може и да стане фатално

 Депресията е често срещано заболяване в третата възраст, сочат данните на експерти по психично здраве. Най-малко 12% от възрастното население на Европа в една или друга степен страда от симптоми на депресивно разстройство. Симптомите обаче нерядко не се разпознават навреме, а останал насаме с тях, за един възрастен човек това понякога се оказва фатално. И в Европа, и в България, най-висок е делът на самоубийствата във възрастовата група над 70 години.

Стресът от пенсиониране и оттегляне от активна трудова дейност, ограничаването на социалните контакти, загубата на брачен партньор, животът в самота без роднини наблизо водят до повишен риск от поява на тревожност, желание за изолация, отчуждение и апатия, категорични са експертите.

Според статистиката на СЗО средно 40-45% от възрастните хора, които посещават своя лекар поради някакви физически оплаквания, имат и съпътстващи симптоми на депресия, които остават неразпознати, най-често защото се възприемат като част от соматично заболяване. Сърцебиене и задух, „прескачане“ на сърцето, лош сън, често главоболие, замаяност, световъртеж – това са най-честите причини, поради които хората около и над 65-годишна възраст търсят лекарска помощ, сочат наблюденията на медиците. Част от възрастните хора вече са прекарали сърдечен или мозъчен инцидент, страдат от диабет, имат злокачествен тумор, диагностицирана болест на Паркинсон или някакъв вид деменция като болестта на Алцхаймер. В много случаи тези заболявания провокират разгръщането на депресивна симптоматика, която често остава неразпозната. В терапията на физическото заболяване личните лекари и другите специалисти нерядко пропускат необходимостта да насочат пациента към психиатър.

Друга основна причина за отлагане на срещата със специалист по психично здраве са страхът и предразсъдъците в семейството. Неудобството от роднина с диагностицирано такова заболяване в много случаи кара близките да си затварят очите пред очевидни промени в поведението на възрастния човек, като постоянно усамотяване, занемаряване на външния вид, нежелание за общуване, влошена памет, липса на концентрация.

Имали сме възрастни пациенти, които много често започват да чупят протезите си и да ни посещават редовно, през 2-3 дни, споделят зъболекари с дългогодишна практика. Зад тези „инциденти“ се крие нужда от повече внимание. Такива пациенти в зъболекарския кабинет най-често са потиснати, унили или с повишена тревожност, но близките им са пренебрегнали това.

Нарастването на продължителността на живота през последните десетилетия доведе до рязко увеличаване броя на хората над 70-80-годишна възраст. Тенденцията е устойчива и почти всяко семейство е засегнато от здравните проблеми на родителите, бабите и дядовците си, сред които е и депресията.

Депресивното разстройство в третата възраст е лечимо в над 90% от случаите, подчертават специалистите. Затова е важно възрастният човек навреме и деликатно да бъде убеден в необходимостта да се консултира с психиатър.

Проект „Подобрени услуги за психично здраве“ на НЦОЗА по програма БГ07 „Инициативи за обществено здраве” с подкрепата на Норвежки финансов механизъм (НФМ) 2009-2014 г. и Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство  (ФМ НА ЕИП) 2009/2014 към Договор № РД-13-242 за БФП № BG 07-PDPC 03/25.11.2014 г. и Допълнително споразумение № РД-13-29/03.02.2016 г. http://www.bgmental.info/bg

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.