Депутатите решиха ново държавно предприятие да стопанисва язовирите

Снимка: Архив

Народните представители приеха окончателни промени в Закона за водите. Те решиха да се създаде Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“ за язовирите публична и частна държавна собственост. Включена е поддръжката на язовирните стени и съоръженията към тях в изправно техническо състояние. Предприятието не е търговско дружество и не формира и разпределя печалба. То ще контролира и язовирите, чиято собственост общините са прехвърлили безвъзмездно на държавата. Извън обхвата му са язовирите, които се стопанисват от НЕК и ВиК операторите.

До 1 март предприятието трябва да внася в Министерството на икономиката план за дейността си през годината и отчет за предишната. Държавното предприятие се управлява от управителен съвет с 8 членове. Председател ще бъде икономическият министър. А останалите членове - представители на министерствата на околната среда и водите, регионалното развитие и благоустройство, земеделието, храните и горите, на енергетиката, както и на Националното сдружение на общините.

При спор или неяснота относно собствеността на язовир държавното предприятие осъществява организацията и техническата му експлоатация до установяване на собственика. Областните управители назначават комисии, които веднъж годишно проверяват готовността за безопасна експлоатация на язовирите и съоръженията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България