Десислава Иванчева след извеждането й от Спортната палата: За мен това е клопка

Снимки ТРУД

Минути след 23 ч. кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева беше изведена с полиция от сградата на Министерството на младежта и спорта, предаде БНР.

Тя беше задържана и разпитвана там близо 10 часа, след като беше арестувана показно по обяд от маскирани служители на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. Иванчева е заподозряна в получаване на подкуп в особено голям размер - според различни информации между 56 и 70 хил. евро.

"За мен това е клопка. На заден багажник оставени ей така. Това ще се разследва тепърва кой ги е оставил. Едва в 17:00 имаме адвокат. Четири часа от 1 без 15 до 17 нямаше адвокат. Казаха, че нямам право на адвокат и направиха показно. 34 полицаи имаше, 9 коли”, заяви Десислава Иванчева пред Нова телевизия, докато беше изведена с полиция от сградата на Спортната палата.

В тъмните часове на денонощието процесуално - следствените действия продължиха в сградата на Министерството на спорта.

Ръководителите на новата Антикорупционна комисия и Специализираната прокуратура - Пламен Георгиев и Иван Гешев, ще оповестят подробности около обвиненията по-късно днес.

В подкрепа на Иванчева ще се проведе протест пред сградата на БТА. В агенцията малко по-късно ще има пресконференция на Сдружение "Зелен Младост" на тема застрояването на зелените площи в столицата.

На Фейсбук страницата на Иванчева е публикуван текст от името на ръководството на район Младост, в който се пита случайно ли е задържането й ден преди пресконференцията. От районната администрация определят ареста й като - цитирам -  "скалъпен поръчков сценарий, поради многото интереси на крупни инвеститори и олигарси, които не можаха да осъществят целите си".

Според Сдружение "Зелен Младост" зелените площи в София са под заплахата от масово застрояване.  Петър Кърджилов от отдел Връзки с обществеността на район Младост и член на сдружението посочва, че проблемът произтича от параграф 28-ми на новоприетия  Закон за устройство и застрояване на Столичната община: "Според който параграф се отваря вратичка за застрояване на градинки и зелени площи в кварталите на цяла София. Няколко юристи се изказаха вече в тази посока,  няколко неприлични организации, които се борят за нормално живеене в нашия град".

Коментари

Задължително поле