Децата на Благоевград изпратиха мартеници за депутатите от Европейския парламент

По инициатива на зам.-председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел и община Благоевград за втора поредна година сръчните деца на Благоевград изработиха картички и мартеници, с които да зарадват чуждестранни евродепутати и да им разкажат за вековната българска традиция.

мартеници благоевград

Възпитаниците на школа „Етнография“ към ЦЛТРДБ с ръководител Антоанета Апостолова показаха завидни творчески умения и иновативни похвати в работата си. С помощта на филц, метални пръчици, перли и прежда, те изобразиха на картички пролетни мотиви, съпътстващи обичая за закичване с мартеници.

Момчетата в школата дадоха форма чрез техниката „квилинг“ на прекрасни мартеници от хартия.

мартеници благоевград

Изпод ръцете на момичетата се родиха пъстри пролетни цветя. С помощта на телените пръчици бяха изработени птиците, предвестници на пролетта – щъркели и лястовици. Пискюлите на мартениците се сдобиха със златни и сребърни парички за благополучие и късмет. Децата работиха с голямо усърдие и както повелява традицията, докато усукваха червено-белите конци, ги наричаха за здраве, плодородие и успех.

Изработените от децата картички и мартеници ще отпътуват за Брюксел и евродепутатът Мария Габриел ще ги подари на свои чуждестранни колеги със специално послание от малките творци на Благоевград.

Коментари

Задължително поле