Джефри ван Орден: Брюксел не е гъвкав в преговорите за Брекзит

„Да направим сделката за Брекзит“, призова евродепутатът Джефри ван Орден, който е бивш докладчик за напредъка на България по пътя към членство в Европейския съюз. Според него вероятността за сделка е 60/40.

„Премиер-министърът (Борис Джонсън) го каза точно – искаме да излезем със сделка. Ако е възможно да тръгнем без сделка, ще го направим. Мисля, че няма повече смисъл да го отлагаме“, посочи той по БНР.

Според Ван Орден, ако има още един референдум във Великобритания, той отново ще покаже, че хората искат да излязат от Евросъюза.

„Хората във Великобритания подкрепят премиер министъра. Има партии, които са против това. Те си имат отделна цел. Смятам, че Брюксел не е гъвкав по отношение на преговорите и няма добра воля да ги води. Ние казваме, че в ЕС нищо не е възможно и всичко е възможно, ако има политическо желание. Брюксел трябва да направи тази сделка в близко време, иначе отношенията между ЕС и Великобритания няма да са добри в бъдеще. Смятам, че е много важно да имаме хубави отношения. Трябва повече държави по време на Европейския съвет да кажат, че трябва да се направи тази сделка сега“, обясни Ван Орден.

Искаме да защитим суверенитета на Великобритания и на Северна Ирландия, подчерта още той и добави: „Също така искаме да има хубави взаимоотношения и възможност за партньорство между Северна Ирландия и Ирландия. Няма причина това да не се случи“.

Коментари

Задължително поле