Джими Картър е приет в болница след падане в дома си

Бившият американски президент Джими Картър е приет в болница, след като паднал в дома си в Джорджия, съобщиха от неговия пресцентър, цитиран от „Спутник“.

95-годишният държавник е получил “лека фрактура на таза”, но в момента е в стабилно състояние, в очакване да бъде изпратен у дома, за да се възстанови.

Според сведения, той е паднал в дома си по-рано през октомври, но по-късно се е върнал към дейностите си, заминавайки за Тенеси, за да събере строители доброволци.

Картър, който е роден в Джорджия през 1924 г., е губернатор на щата през 1971-1975 г. и печели изборите през 1976 г., като става 39-и президент на Съединените щати.

Мандатът му бе белязан от енергийна криза и влошаване на отношенията със Съветския съюз, като той призова съюзниците на САЩ да бойкотират Олимпийските игри през 1980 г., в знак на протест срещу съветската кампания в Афганистан.

След като загуби битката срещу кандидата на републиканците Роналд Рейгън през 1980 г., Картър напусна политическата сцена и създаде „Център Картър“ – хуманитарна организация за подпомагане на правата на човека по целия свят, която му донесе Нобеловата награда за мир през 2002 г.

В момента той е най-възрастният жив президент и най-дълго пенсионираният президент в историята на страната.

Коментари

Задължително поле