Джорджа Мелони е готова да каже тежката си дума на „Г-7“

50-ата среща на „Г-7“ ще се проведе в баровското италианско курортно селище Борго Егнация.

Очаквания за скромни резултати от 50-ата среща на „Великолепната седморка“

Още по-силна след евровота, премиерката на Италия посреща Макрон и Шолц като равни

Министър-председателката иска престижен пост в Еврокомисията за страната си

БАРИ, ИТАЛИЯ

Окрилена от мисълта, че е единственият лидер на голяма западноевропейска страна, който може да каже, че стои още по-стабилно на мястото си след общоевропейските избори, Джорджа Мелони пристигна още в понеделник по обяд в Борго Егнация.

Явно премиерката на Италия си бе дала сметка, че не върви „отличничката“ в отминалия вот, която за няма и две години показа как една крайнодясна партия може да управлява безпроблемно и с голям консенсус велика държава от ЕС, да се издъни като домакин на Джо Байдън, Джъстин Трюдо, Еманюел Макрон, Олаф Шолц, Риши Сунак и Фумио Кишида. Тоест, на шестимата други държавни и правителствени ръководители на седемте най-развити западни страни, събрани в групата „Г-7“, които от утре по обяд та чак до късния следобед на събота ще умуват върху болежките на света в южната италианска област Пулия. Та, известната като безкомпромисна перфекционистка министър-председателка изглежда бе решила да провери лично, на място и в подробности как върви подготовката на срещата на високо равнище и ако нещо не е както трябва - да мобилизира на минутата, който е нужен, за да го оправи.

И още с пристигането си в понеделник в баровското курортно селище Борго Егнация южно от Бари, Джорджа Мелони се захвана с оня осмърдял пристанището на град Бриндизи круизен лайнер „Миконос Меджик“, за който „Труд news“ своевременно информира . В неговите мръсни каюти трябваше да отмарят отговарящите за охраната и сигурността на форума на „Г-7“ 3000 карабинери, полицаи и финансови гвардейци, като техните синдикати инициираха истинска протестна акция срещу временните им битови несгоди. Така по нареждане на премиерката още във вторник сутринта 1800 от настанените преди повече от седмица на неуютния и мръсен параход служители на реда бяха разпратени в качествени хотели, а останалите 1200 пък прие на борда си по-малък, но далеч по-уютен пътнически кораб.

Според запознати, пак във вторник и после днес премиерката е инспектирала лично вилите и апартаментите, в които ще отседнат нейните гости, заседателните зали, местата за релакс и разходка, дори пресцентъра в панаирното градче на отдалечения на 60 км Бари, като естествено констатираните от нея пропуски са били веднага отстранени. Ако се вярва на местните медии, министър-председателката се е срещнала също така с шефовете на специалните служби, с шефовете на армейските поделения, отговарящи за охраната на Пулия по въздух и вода, намерила е дори време да обсъди менютата за трите дни на „Г-7“ с главния готвач на форума в Борго Егнация и „топ черпак“ на Италия, пък и на света - Масимо Ботура.

Репортери-зевзеци от националния всекидневник „Кориере дела сера“ писаха, че премиерката била намерила също така време да посъбере загар край големия басейн на Борго Егнация, където сервитьорите вече я наричали „Кралица Джорджа“, но това си е чиста проба злободневен фолклор.

Но кралица или не, Джорджа Мелони сяда на кръглата маса на „Г-7“ с много силни политически карти и според коментаторите на Апенините тя смята да ги увеличи на предстоящия форум. И като начало най-вероятно премиерката щяла да предупреди поразклатените на общоевропейския вот президент на Франция Еманюел Макрон и канцлер на Германия Олаф Шолц повече да не третират Италия като втора ръка държава в ЕС и да не се осмеляват да налагат решения в Брюксел без нейно съгласие.

Като според в. „Кориере дела сера“ министър-председателката щяла да се стреми да си осигури още на двустранните срещи с Макрон и Шолц в Борго Егнация престижен пост за италианския представител в бъдещата Европейска комисия - заместник-председателско място с мощен и влиятелен ресор като например отбрана, при условие, че в Съюза бъде създадено такова ведомство, енергетика или конкуренция.

Анализаторите в Рим и Милано посочват също така, че Джорджа Мелони има много печеливш ход пред загърбилите я на няколко пъти откакто е премиер президент и канцлер и той е нейната подкрепа за бъдещ шеф на Европейската комисия. Не е тайна дружбата ѝ с Урсула фон дер Лайен, която Макрон и Шолц вече са нарочили като кандидат за още един мандат. Та, премиерката в Рим може също да я подкрепи, разбира се, ако първенците на Германия и Франция удовлетворят щенията й да зачитат Италия в ЕС наравно с техните страни. Но римският всекидневник „Република“ предполага, че радващата се на над 2,5 млн. преференции на евровота „кралица“ може да наложи на президента, и канцлера да изчакат изхода от извънредните парламентарни избори във Франция на 30 юни и 7 юли, за да решават после какво-що. И ако десницата във Франция потвърди успеха си от евровота, според „Република“, премиерката като нищо може да „заиграе“ в Брюксел с Марин льо Пен и Джордан Бардела, да стане дори континентален лидер на консервативните сили и да предложи друг кандидат начело на ЕК, а не обвързаната с Европейската народна партия Фон дер Лайен.

Но за политическите наблюдатели на Апенините намирането на решения на вътрешноевропейски въпроси няма да лъсне имиджа на Джорджа Мелони пред събеседниците ѝ от „Г-7“ и въобще пред света, ако срещата на високо равнище в Борго Егнация се провали. А такава опасност има, защото основната тема на форума е много спорна и предизвиква доста осезателни търкания между Америка и Европа - става дума за използването на руските авоари от към 300 млрд. долара в Европа за финансиране на Украйна. Както „Труд news“ вече писа, най-вече САЩ, подкрепени от  Канада и Великобритания, желаят лихвите и данъците върху тях за общо между 3,5 и 5 млрд. долара на година да бъдат дадени предварително на Киев от Вашингтон като заем от 50 млрд. долара. Според замисъла на администрацията на Джо Байдън тези пари трябва да бъдат гарантирани от европейските банки, държащи законните руски пари (те не принадлежат, както пишат някои репортери, на московски олигарси, а са инвестирани от руската национална банка), като западните финансови институции ги върнат на американските от сумите, натрупани от лихви и такси.

Да, но Германия, Италия и Франция не са съгласни, още повече, че идеята на Вашингтон е 90 на сто от изкараните в Европа 50 млрд. долара да бъдат вложени в американския военно-промишлен комплекс за производство на оръжия за Украйна, а Старият континент да се напои с една студена вода. Та, ако Джорджа Мелони успее да тушира през следващите три дни тези противоречия и постигне подписването на общ заключителен документ с конкретно решение, тя ще вдигне авторитета си до висините. Като наблюдателите из Апенините пишат, че „кралицата“ може да дерзае, дори ако заключителният документ на 50-та среща на „Г-7“ не очертае конфискация на 50 млрд. руски пари, а участниците само си обещаят да продължат работата по огромната помощ за Киев, без да стигат до разрив.

Иначе очакваните утре по обяд в Борго Егнация лидери на седемте най-развити западни страни ще обсъждат помежду си и в компанията на папа Франциск, както и на още десетима поканени президенти и премиери от Азия, Африка и Латинска Америка злободневни проблеми като изкуствен интелект, регулиране на имиграционните процеси, решения за климатични и енергийни проблеми. А първата обща среща само на „Великолепната седморка“, плюс „половинки“, ще бъде на маса утре вечерта в замъка „Свево“ в пристанищния град Бриндизи. Там ги е поканил на специалитети и вина от областта Пулия президентът на Италия Серджо Матарела, а ще им готви звездата на местната кулинария Винченцо Елия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи