Джорджа Мелони поиска водеща роля за Италия в Европа

Премиерът  обяви мирното предложение на Путин за пропагандна инициатива

Шефката на правителството в Рим ще ходи скоро в Пекин по покана на Си Дзинпин

„Все още Италия не е решила кого ще подкрепи начело на Европейските институции при предстоящото разпределение на постовете в Брюксел, но знаем, че твърдо ще отстояваме водеща роля за нашата страна в Европа“ – така премиерът в Рим Джорджа Мелони отговори на въпроса дали нейното правителство ще застане зад нов мандат на сегашната председателка на ЕК Урсула Фон Дер Лайн. Министър-председателят обяви иска си на пресконференцията, с която на практика закри срещата на „Г-7“ в курорта Борго Игнация. Мелони подчерта, че Италия заслужава подобно признание благодарение на политическата и икономическата стабилност на страната, нейното нарастващо влияние на Стария континент, в Средиземноморието, Африка и Близкия Изток. 

Премиерът изрично подчерта на срещата със стотина акредитирани журналисти, десетина от които й повториха лице в лице предварително отправените до нейния прес-център въпроси, че Италия наистина заслужава да бъде една от водещите страни в света благодарение и на безупречно организираната среща на „Г-7“.  Като признание за международния авторитет на държавата Мелони посочи и получената неотдавна от китайския президент Си Дзинпин покана да посети Пекин – визита, която щяла да се състои в близките седмици. А на въпроса на местен журналист какво е впечатлението на останалите шест държавни и правителствени ръководители от „Г-7“ за областта домакин Пуля, в типичния си шеговит стил Мелони отговори така: „Останаха до един със зяпнали от възхищение усти, които ние успяхме да напълним подобаващо!“

В по-голямата част на пресконференцията министър-председателят на Италия повтори основните моменти от заключителния документ на „Г-7“, който кореспондентите на „Труд News“в Бари резюмираха в предишна дописка. Интересен бе обаче отговора й на въпроса на италиански журналист как ще коментира последното предложение на президента на Русия Владимир Путин за мир в Украйна. „Бих казала, че това е по-скоро пропагандна инициатива, а не мирно предложение“ – каза Мелони.“Значи г-н Путин присъединява области, които не контролира изцяло и иска Украйна на ги напусне – подчерта премиерът, уточнявайки: - тоест, иска да каже на Украйна да се оттегли от Украйна, за да има мир. Така се прехвърля едва ли не вината за агресията и е доста нелепо!“ – отсече премиерът в Рим. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи