Джоузеф Стиглиц: Тайно се финансират много политически партии в Европа

Джоузеф Стиглиц

Тайно се финансират политически партии в много държави -  не само чрез офшорни зони, но и в легални финансови центрове в ЕС, заяви пред журналисти в Брюксел нобеловият лауреат по икономика Джоузеф Стиглиц, предаде БНР.

"Незаконни спонсорства на политически кампании се канализират члез тайни офшорни и понякога местни финансови центрове. Данъчните убежища не са само офшорни. Има ги и в Европа и САЩ. Те предоставят инфраструктурата, чрез която се предава финансиране свързано с конфликт на интереси или политически кампании."

Стиглиц бе изслушан от анкетната комисия в Европарламента за съмненията в укриване на данъци, разкрито от т.нар. „досиета от Панама“. Той беше член на разследваща група назначена от правителството на Панама, но подаде оставка, след като властите отказаха публикуването на експертния му доклад:

"Финансовите убежища са тъмната страна на глобализацията. Те са една от причините глобализацията да не работи. Когато хората виждат тази тъмна страна, те още повече се разочароват. Затова се надявам на по-добри резултати в борбата с укриването на данъци, особено в Европа."

Коментари

Задължително поле