Димитракис убива циганина след 17 години обири и тормоз

Димитракис Пирилис казва, че досега за 17 г. е вложил 5 млн. във фермата си, в трактори, машини и земя.

Таня Тодорова, приятелката на Димитракис пред „Труд”: 700 животни плачат за него

10 години стопанинът е бил полицай в Кипър

Съдът остави в ареста и фермера, и двамата съучастници на жертвата

Фермерът Димитракис Пирилис, който прегази и уби циганин крадец с пикапа си, остава в ареста. Това реши Пловдивският окръжен съд. По същото време друг състав на Районния съд постанови „задържане под стража” на двамата съучастници на убития Петър Гаджанов, единият от които е брат му Ангел. И двамата задържани са рецидивисти, като единият е с 9 присъди за кражби, а другият - с две. Загиналият пък е с 14 присъди.

Както писа „Труд”, в нощта на 11 май 60-годишният кипърец Димитракис, който има голяма ферма в село Боярино, спипал циганите да изкарват 5 крави от обора. Подгонил ги с пикапа си „Форд” и в ливада на около 600 метра блъснал Петър Гаджанов.

Според окръжните магистрати има данни, че фермерът е умъртвил умишлено 30-годишния апаш от село Белозем, ударил също и брат му Ангел. Тепърва обаче механизмът на престъплението ще бъде изяснен от автотехническата експертиза, назначена по случая. Съдиите не смятат, че има опасност Димитракис да се укрие, но ако е с по-лека мярка от „задържане под стража”, има опасност да извърши друго престъпление.

„Ако исках да убия някого, щях да нося оръжие. Дори телефон не носех, само фенер. Когато видях тримата, се уплаших, че носят ножове, но се качих в колата, за да ги застигна и видя кои са. Те ме обират редовно, обаждал съм се на полицията, те ми казаха кои са тези лица, а аз как да ги позная?”, защити се Димитракис. Неговата версия е, че след като отървал 5-те крави от крадците, ги подгонил с пикапа и в тъмната нива с люцерна не видял, че има човек, дори не усетил, че гумите са минали през него, тъй като теренът е пресечен. Разбрал, че е прегазил някого, когато се върнал, но не е минавал през тялото втори път.

„Прибра се и каза, че му е лошо, едва дишаше”, - разказа пред „Труд” Таня Тодорова, приятелката на Димитракис, която живее с него от 10 г. на семейни начала. Наш екип разговаря с нея във фермата. - Извикахме полиция и линейка и лекарите първо дойдоха при нас и го прегледаха. Беше ги страх да ходят в тъмното, където се бяха пристигнали роми с каруци от Белозем. Той е много болен, има диабет, боли го и сърцето”, добави тя.

Фермата на Димитракис се намира на един баир в Болярово, който гледа към Белозем и на 3 км се виждат къщите на ромите. Кипърецът е купил към 6000 дка земя, като повечето площи са около стопанството. Има трактори и машина за балиране, сам си подготвя фуражи. Той, приятелката му Таня и работниците им се грижат за около 450 крави и телета, като всеки ден предава 3 тона мляко на преработвателно предприятие. Във фермата се отглеждат още около 250 различни животни - овце, кози, свине, коне и магарета. Кучетата, котките и кокошките не се броят.

„Животните са тревожни и спряха да ядат. Мъчно им е за Димитракис, търсят го и мучат. Плачат за него”, казва притеснено Таня, която вече отговаря за цялото това стопанство. С помощта на изкупвачите на мляко вече е наета частна охрана и патрули обикалят нощем. Идват и полицаи, тъй като цигани, роднини на убития рецидивист, заплашват да подпалят фермата.

„Откакто е в Българи вече 17 години, Димитракис непрекъснато го лъжат и крадат. Той и затова няма съдружници. Всеки лев, който изкара, го влага в нещо - купува трактори и машини или земя. Казвал е, че изкалва по 3 млн лв. на година от мляко, а няма стотинки на за кафе. Купи и фурната в селото, но таман събираше пари да ремонтира, влязоха крадци и обраха всичко, даже свалиха кабелите от инсталацията. В Кипър е бил 10 години полицай и най-много се ядосваше, че тука полицията не му обръща внимание. Писал е и на посланика на Кипър, за да му се оплаква”, продължава разказа си Таня.

По думите й Димитракис бил много набожен и всяка вечер и сутрин заставал пред иконата на Св. Богродица и се кръстел. „Той не може умишлено да убие човек. Ако можеше, през всичките години, докато води война, щеше да го е направил”, пояснява тя. Димитракис често казвал, че израснал в бедност, оставал сирак на 14 г. и се грижел за четиримата си по-малки братя и двете си сестри. Затова и уважавал всички бедни. Носел често железни левчета, за да ги раздава на циганчетата пред магазина да си хапнат и те бонбони и шоколад.

 

Изгориха къщата му, спи при кравите

Къщата на Димитракис Пирилис в Болярино е опожарена в началото на април 2015 г., а подпалавачите и досега не са открити. Оттогава кипърецът и приятелката му живеят в помещенията, строени за канцеларии до краварниците.

В същото време Димитракис е купил и постегнал няколко къщи в Болярино и е настанил в тях свои работници. Един то тях, който е 20-годишен, но вече има три деца, не знае как да благодари на кипъреца. Съгласен е да му работи и без пари, само да има покрив над главата си.

 

Кметицата Стефка Милиева:

Имало кражби, но дребни

Един патрул обикаля нощем две общини

„Нощно време само един полицейски патрул обикаля и пази по селата в двете съседни общини Раковски и Брезово”, каза пред „Труд” Стефка Милиева - младата кметица на село Болярино. Според нея обаче в селото нямало чак толкова много кражби и били дребни. Броят им се увеличавал зимно време и намалявал, когато почвали работите по полето и се изкарвали добри пари.

Майката на Милиева държи втората кравеферма в Болярино с около 100 животни, но там няма толкова нападения, колкото над стопанството на кипъреца Димитракис, защото има охрана, камери и осветление. „Преди 3-4 години бяха хванати едни момчета, но не за кражба на животни, а на силаж. Не бяха тези от Белозем”, уточни кметицата.

В селото се говори за конфликт между Дмитракис и кметицата, като спорът бил за имоти, които кипърецът искал да ползва, но не му разрешавали. „Доста от хората са на нейна страна, защото Димитракис е заградил целия баир около неговото стопанство и иска да слага бариери”, обяснява един от хората на пейка пред кметството.

 

Димитракис пред съда:

Полицаите ми казваха да пия една студена вода

Крадците могат да изтровят „Столипиново”

„За 17 години престой в България съм инвестирал 5 млн. лева. На никого не съм направил нищо лошо. Много пъти бях ограбван, но полицаите все ми казваха да пия една студена вода. Откраднаха ми към 150-200 животни”. Това заяви пред Пловдивския окръжен съд фермерът Димитракис Пирилис.

Оказа се, че една от най-строго пазените тайни на пловдивската полиция е колко пъти кипърецът от фермата в село Болярино е подавал жалби за обирите. Отделен е въпросът какво е правено по тях.

„Това са цигани от Белозем, които крадат животни и ги продават за месо. Независимо дали е прасе, теле или кон, всичко правят на кайма. Нея я разнасят и продават на други цигани из Пловдив за 2-3 лева килото”, разказа местен човек пред „Труд”, който помоли да не бъде сниман. Според него полицаите от района, ако не са съучастници на крадците, поне ги знаят кои са и с какво се занимават. „Ама не ги интересува. Някой ден цигани могат да откраднат и заколят болни животни и да изтровят „Столипиново”. Чак тогава някой ще попита какво са яли и откъде са го купили”, добавя селянинът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право