Димитър, изборът на Спилбърг

Сънародникът ни триумфира във филм със 7 предварителни номинации за „Оскар”

Когато видеото на Димитър свършва, Мортенсен става и казва: “Това е нашият човек. Вие си гледайте останалите, аз си тръгвам”

„На галата дадох интервюта за 17 телевизии, радиата не съм ги броил - каза пред „Труд“ Димитър Маринов

„Не е достатъчно да си гений, иска се кураж, за да промениш човешките сърца“

Заради „Зелена книга“ за 5 дни актьорът се научава да свири на чело

“Една приказка за Пепеляшка - реална и истинска” - това е написал актьорът Димитър Маринов под снимките си на премиерата на филма “Зелена книга” на 9 ноември в Китайския театър в Холивуд.

Филм, продуциран от Стивън Спилбърг, около който вече има такава истерия, че самият Димитър не може да преброи нито участията си във фестивали, нито наградите за лентата. Не че преди този филм талантливият и всестранно надарен български актьор не е бил класа във всяка своя роля. Но за първи път участва във филм от “A Game”, или “А отбора”, най-високата топка в Холивуд.

Премиерата на Green Book е на 9 ноември в Китайския театър на кинофестивала на AFI - Американския филмов институт. Иначе казано, това са корифеите от Академията, които гласуват и на “Оскар”-ите.

“На галата дадох интервюта за 17 телевизии, радиата не съм ги броил - каза пред “Труд” Димитър Маринов. - Много съм горд с оценката на главния продуцент Джим Бърк, който ми каза: “Димитър, в цялата ми история в Холивуд, 32 години, ти си единственият актьор, който не е в най-главната роля и с когото всяка телевизионна компания на червения килим пожела да направи интервю”. За представянето му на премиерата режисьорът на филма Питър Фарели казва: “Не съм виждал друг актьор, който толкова добре да си подбира думите и да е с толкова бърза мисъл, да мисли в действие и да казва винаги това, което трябва”.

“Зелена книга” e филм на продуцентската компания на Стивън Спилбърг - Amblin Entertainment, част от DreamWorks. Прототипът на Олег, героя на Димитър е талантливият виолончелист Юрий Тахт, част от легендарното джаз трио на Джон Шърли. След първия кастинг отхвърлят Маринов с обяснението, че е “прекалено улегнал”. Месец по-късно обаче, когато мислено се е простил с идеята да се снима във филм, продуциран от легендарния Спилбърг, отново му звънят и питат дали свири на инструмент. Казва, че е класически цигулар, свири от 4-годишен. Да, но от продукцията им трябва челист.

Актьорът има само 5 дни и още същата вечер си намира учителка по обява в интернет - челистка от симфоничния оркестър в Сан Диего, наема виолончело и свири по 5 часа дневно. На кастинга му предлагат да имитира как свири на чело. Той обаче им казва: “Не, господа, аз ще изсвиря мелодията от филма”. Следват бурни аплодисменти.

Във филма Димитър си партнира със звезди като Виго Мортенсен (”Властелинът на пръстените”), и Махершала Али (с Оскар за “Лунна светлина”). А окончателният кастинг е направо драматичен. За ролята на виолончелиста Тахт са останали четирима - трима знаменитости и неизвестният на екипа Димитър. След снимките му разказват как се събират Спилбърг, режисьорът Питър Фарели, сценаристът Ник Валелонга, син на Тони Лип, по чиито писма до жена му се развива историята. Там са и двамата актьори Виго Мортенсен и Махершала Али... Общо 12 човека. Първо е видеото на Димитър - 30-минутно интервю, в което той разказва за живота си в България, 10 минути говори за ролята, 5 минути свири и 10 минути актьорска работа. Когато видеото на Димитър свършва, Мортенсен става и казва: “Това е нашият човек. Вие си гледайте останалите, аз си тръгвам”. След като гледат останалите видеа, Махершала казва: “Виго е прав. Първият е нашият човек”. Продуцентите са почти в паника: “Ама чакай, ония са големи звезди”. И тогава Спилбърг казва на режисьора Питър Фарели: “Имаш право да избереш звезда или истински герой. По-автентичен от Димитър Маринов няма. “Какво точно имаш предвид?”, пита Фарели. А Спилбърг отговаря: “Другите са страхотни актьори, но най-силното в Димитър е, че между неговото интервю и актьорските му сцени няма разлика. Той не играе, той е себе си”.

Голямата истерия по филма тръгва от кинофестивала в Торонто, Канада, който се смята за най-важния в Америка. Там гласува само публиката и “Зелена книга” получава най-ценната награда - тази на публиката. А за всеки филм, който спечели тази награда, се смята, че ще спечели и “Оскар”. “В Торонто нашият филм беше единственият, който нямаше плакати и афиши никъде в града. Но в деня на премиерата целият град беше залят от едни малки силиконови гривни в сигнално зелено, на които пишеше репликата на моя герой Олег, думи, които “преобръщат” сюжета на филма. През цялото време на филма се повтаря, че Дон Шърли е гений. И накрая в монолога на моя герой аз казвам: “Не е достатъчно да си гений, иска се кураж, за да промениш човешките сърца”.

До момента “Зелена книга” е спечелил награди на 9 фестивала, а победното му шествие продължава. Официално филмът излиза по екраните на 21 ноември и това е най-силната възможна дата, защото тогава е Денят на благодарността и през този уикенд американците обичат да ходят и на кино.

Колкото до предвижданията за “Оскар”, това е първият филм изобщо в историята на САЩ, на който сайтът Rоtten Tomatoes дава пълни 100% одобрение, че това ще е филмът на филмите на “Оскар”.

Миналата седмица са излезли и предвижданията на Академията. “Зелена книга” е предвиден със 7 номинации - за сценарий, режисура, музика, сценография, най-добър филм, най-добър актьор за Виго Мортенсен и поддържаща роля на Махершала Али.

По всички правила “Зелена книга” е много “оскарски” филм. В него са застъпени проблемите с расизма. “В Америка в момента, около предварителните избори е кошмар, хората си крещят, псуват се. Аз съм тук 28 години и Америка никога не е била толкова разделена и нагнетена, и емоционално ошантавена. И няма по-добър момент от този филмът да излезе”, коментира Димитър.

В “Зелена книга” героят на Виго Мортенсен, Тони Лип, е италианец от Бронкс, който е с III клас образование, мафиот и бандит. Прототипът на Тони Лип е бил главният бодигард на “Копа Кабана” и на Франк Синатра. Той е голям тарикат и хитрец на улицата, но е лишен от интелект и образованост. От друга страна - чернокожият Дон Шърли, който е гений, композитор, с три докторантури, говори перфектно 12 езика. “И изведнъж по идиотски стечения на обстоятелствата тия двамата трябва да тръгнат на път в една кола - коментира Димитър. - Имаш Тони Лип, който мрази черните, нарича ги “патладжани”. И от другата страна Дон Шърли, който е един абсолютен гений, но няма и идея как живеят чернокожите в Съединените щати. Защото е мултимилионер, живее в Карнеги хол, в огромен апартамент, цял свят го познава, но той не познава света и е самотник. И в един момент тези две абсолютни противоположности и като хора, и като интелект, и като социален статус, се събират в едни много екстремни обстоятелства и тръгват на един двумесечен тур. Пътуване, в което те започват да се изслушват и да се променят, да намират допирни точки. В края на филма тези абсоютни противоположности стават първи приятели.”

Силното присъствие и брилянтната игра на Димитър Маринов ще отворят пред него широки хоризонти за други филми от A Game. “Аз завърших снимките на един такъв филм миналата седмица, но съм длъжен на този етап да го пазя в тайна. Мога да кажа само, че е филм на ужасите и трилър, психодрама. Ролята ми е важна в него. Имам и друга покана, за която чакаме финалното решение до края на месеца. Това е още по-голям филм, за него мога да кажа само, че режисьорът е два пъти носител на “Оскар”. Само стискайте палци и пращайте добра енергия от България”, казва актьорът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл