Полицаи написаха 14 акта за посещения на стадиони и паркове

Диана Ковачева: ЧСИ събират пари от хора, останали без работа заради COVID-19

17-годишното момче с COVID 19 е от Карнобат

Варна губи над 900 млн. лв. при провал на летния сезон 25 000 работни места са в риск заради кризата с COVID-19

Пациентът с коронавирус от Казанлък е изписан

Мъж под карантина се разхожда из Кубрат, друг си пазарува по магазините

В Котел удължиха срока за плащане на данъците с отстъпка

Сезираха полицията за грубо отношение към доброволец

Иван Гешев: Доказателствата на СГП за пробива в системата за случайно разпределение на делата ще бъдат публични

Муфлонче се роди в санданския зоокът

Свлачище затвори временно пътя между Асеновата крепост и село Лясково

Община Благоевград дари защитни костюми и шлемове на МБАЛ-Благоевград

9 служители на реда са дали положителни проби за коронавирус

Болницата в Белоградчик блокирана

Гърция пусна телефон за психосоциална подкрепа

Димитър Манолов: Допълнителното заплащане за нощен труд ще важи за всички професии

Снимка: БНТ

Допълнителното заплащане за нощен труд ще важи за всички професии, каза президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов пред БНТ.

Той коментира решението, взето от Министерския съвет, синдикатите и работодателите допълнително заплащане за нощен труд да стане 0.15% от минималната работна заплата. Като Манолов уточни, че то ще бъде не по-малко от 1 лв.

„Това е краят на една 2-годишна разправия, която ние от „Подкрепа“ започнахме през 2018 г. Една кампания, в която заедно с нас се включиха Българският лекарски съюз, Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, синдикалната федерация на служителите в МВР. Правихме протестни акции, принтирахме фланелки, омбудсманът ми подари фланелка миналата година на нашия конгрес, но за съжаление оттам нататък останахме сами в тая борба. Дано тоя път нещата да приключат“, коментира Манолов.

„Това е тема, по която са водили разговори с работодателските организации, за да не се почувства някой, че нещо е било направено зад гърба му“, добави той.

„Проблемът с нощния труд далеч надхвърля проблемите на здравеопазването. Нощен труд в България системно полагат около 400 000 човека. Това ще се отнася най-вече за шивачки, за тези, които работят в транспорта и енергетиката, и къде ли още не“, каза той.

Държавата ще отпусне 9 млн. лв. за работещите в училищното и детското здравеопазване. Те се финансират по правилата на образователната система, а не на здравеопазването, обясни Манолов.

Финансирането минава през броя деца, за които се грижат и в по-малките населени места не могат да се наберат средства за финансиране на работещите там.

Не навсякъде ще се промени тяхната минимална заплата, добави той.
Ще се търси възможността тя да се изравни с тази по колективен трудов договор.

„Аз се нагледах на всякакви неща, от които ми настръхнаха косите. Видях фиш, в който от основна заплата 680 лв., тя накрая стига до 2000 и нещо лева с вътрешни доплащания. Видях и такива, където от 680 стартова, тя накрая става 700 и нещо. Тоест в това ветрило вътре можеш да намериш всичко“, каза Манолов.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.