На 18 ноември 2018 да почерпят

Спортисти и авантюристи ни славят в Гинес Най-любопитните постижения в Книгата на рекордите

Затягат правилата за билбордовете край шосетата

Икономиката ще загуби 2,2 млрд. лева заради недостиг на шофьори Бранша чакаа поне 2000 водачи от българските диаспори

Калоян Паргов: Предсрочни догодина избори са неминуеми

Предупредителен код заради очакваните валежи в 20 области утре

Дубайските полицаи се качват на летящи мотори (ВИДЕО)

Риалити звезда се сгоди за милионерски син Пенелопе каза “да” на Иван Динев

Филмът за Силвио Берлускони препуска към екрана Режисьор е майсторът Паоло Сорентино

70 задържани на протест заради климатичните промени в Лондон

Георги Мамалев: Протестите няма да доведат до нищо добро

Сергей Лавров: „Турски поток“ може да мине през България и Сърбия

Последният ръководител на Комсомола: Промените през 89-а тръгнаха от самата БКП

Националните недоволни от съдията срещу Кипър: Трябваше да ни даде още две дузпи Според тях, шведският рефер е трябвало да отсъди поне още две дузпи

Спас Гърневски: Няма да има предсрочни избори, ГЕРБ ще управлява още два мандата Разполагаме с информация, че БСП участва в организацията на протестите, каза депутатът от мнозинството

Димитър Машов, директор на ОДМВР във Велико Търново, пред „Труд“: Без компромис за бандитите в МВР

Снимка: Веселина Ангелова

– Старши комисар Машов, до каква степен е овладяна битовата престъпност в търновска област?
– Криминогенната обстановка в областта е овладяна и няма напрежение дори и по селата. Ръководството на Областната дирекция на МВР непрекъснато провежда срещи с жителите на малките населени места. Има графици за прием на граждани. Всички сигнали са заведени като заявителски материал и по тях са образувани досъдебни производства. Благодарение на комплексните мерки и превантивната дейност, има драстично намаление на кражбите по селата. Нямаме тежки криминални престъпления като грабежи, свързани с побоища или друг вид насилие над възрастни хора.

– До преди 2-3 г. хората по селата бяха пропищели от набезите на апаши. Сега имуществото на местните хора в безопасност ли е?
– От срещите с населението по селата прави впечатление, че няма място, където хората да не познават местния полицейски инспектор, знаят телефоните за връзка, създадена е отлична комуникация и с кметовете. Благодарение на това взаимодействие, имаме висока разкриваемост. Помага ни и постоянната координация със съседните областни дирекции. Имаме общ план за действие и с частните охранителни фирми. След инструктажите на полицейските наряди, се правят срещи с мобилните екипи на охранителните фирми и им се поставят задачи за издирвани лица, автомобили. Отличната координация и взаимодействие с прокуратурата и съда доведе до това, че хората от региона вече са спокойни, че извършители на тежки престъпления не се разхождат на свобода. Освен това е установено системно наблюдение на лица с две и повече присъди. Характерното за областта е, че болшинството от извършителите на престъпления са гастрольори.

– Областната дирекция се нарежда на едно от челните места по разкриваемост на престъпления. Конкретни факти?
– На територията на ОД на МВР са регистрирани 3271 престъпления, а за предходния период те са били 3179 деяния. Имаме лек ръст на броя на престъпленията с 3,39 %. Разкрити са обаче 1874 закононарушения , срещу 1817 за 2016 г. Реално има увеличение на разкриваемостта с 0,57 на сто. Преобладават престъпленията против собствеността-1456 деяния при 1564 за предходния период.

– А икономическата престъпност?
– Работим по различни направления, едното от тях е контрабандата с акцизни стоки. М.г. са иззети 390 549 къса цигари, при 228 680 къса за 2016 г. Конфискувани са 335 кг контрабанден тютюн и 22361 л алкохол и спиртни напитки. Предотвратените щети за държавната хазна са за 209 280 лв.

– Казват, че Търново е един от трите центъра в страната за търговия на контрабандни стоки. Имате ли спецоперации по това направление?
– Имаше няколко реализации със задържани големи количества контрабандни стоки. При едната бяха арестувани две лица и иззети 262 260 къса цигари. Другата по-значима операция бе на тир-паркинг край Килифарево -14 800 къса цигари без бандерол.

– Областта се слави като Меката на телефонните измами. Има ли резултат от създадената м.г. спецгрупа срещу мошениците?
– Откакто е сформирана тази група, има изключително добри резултати. Само за 2017 г са регистрирани 34 телефонни измами в областта за 90 643 лв., 5300 евро, злато и бижута. 24 от тези престъпления са разкрити. Това е 70,58 % разкриваемост. Жертвите са възрастни хора на 75-80 г. Привлечени са към наказателна отговорност 12 извършители. Извършва се и системна работа . Около 80 % от разкритите измами в цялата страна са със съдействието на нашата група. На15 юни м.г. бяха задържани 4-ма души след извършена телефонна измама. Впоследствие се оказа, че те са автори на още 12 измами.
Пак при съвместна операция с колеги от съседни областни дирекции бе разбита група от Ветово. Задържани бяха двама измамници и едно муле, които от 4-ма възрастни хора бяха прибрали 40 000 лв. На 10 ноември м.г. след измама на жена колеги от София заловиха  мулето, а служители от търновския сектор арестуваха 4 лица от Горна Оряховица. Задържането стана в с- Джулюница и се оказа, че единият от арестуваните е доайен в телефонните измами.

– С какви други “удари” можете да се похвалите?
– Неутрализирахме две банди, които извършваха из цялата страна домови кражби. Първо заловихме двама изпечени крадци от известен контингент. След месец в ареста се озова и опасно трио от София, което беше наблюдавано и задържано след кражба от жилище, а веднага след това и на каса с пистолет и пари. И петимата опасни извършители са за постоянно в ареста. В килията е и млад сериен крадец, извършил 14 посегателства на малки магазинчета, тотопунктове в различни региони.

– Какво е противодействието на разпространението на наркотици?
– М.г. са иззети 54,4 кг марихуана , 243 стръкове канабис, амфетамин и метаамфетамин-40,7  кг и 80 000 таблетки амфетамин. Едно от най-сериозните разкрития бе в Горна Оряховица, където бе установена лаборатория за производство на наркотични вещества.  Ден преди това служители от Криминална полиция съвместно с колеги от ГД БОП задържаха в момент на производство на амфетамин две лица. Фабриката бе в балканска махала в Хаинбоаз, а при обиските бяха иззети машина за производство, както и около 80 000 таблетки или над 30 кг дрога.

– Имаше и не една акция срещу подкупни полицаи. Много от тях се разделиха с постовете си…
– Безкомпромисен съм и срещу бандитите в системата на МВР. Още, когато поех директорския пост, заявих, че няма да провеждам чистка. И че за работата си могат да се страхуват единствено тези полицаи, които нарушават установения ред. Така до момента са уволнени шестима, а срещу други осем се водят дисциплинарни производства. Крутите мерки срещу всички са за корупционни деяния. Освен това изцяло бе подменен състава на Пътна полиция, както и на Районното управление на полицията във Велико Търново и в момента съм доволен от работата на новите екипи.

– Има ли недостиг на кадри?
– Имаме недокомплект, а голяма част от състава са млади хора, които се справят много добре. За да поддържаме добро ниво на професионализъм, се провежда постоянно обучение на служители.
– Поехте дирекцията преди две години и половина като дойдохте от София. Чувствате ли се вече търновец?
-Това не е малко време, но не е и много голям период. Бързо се адаптирах. Семейството ми е тук. Във Велико Търново се роди  дъщеричката ми. Вече познавам много хора и се чувствам в свои води, защото познавам  много добре областта като географски район, криминогенната обстановка, както и контингента, което пък ми помага да ръководя дирекцията.

– Как си почивате от натовареното ежедневие?
– Не остава много време за почивка, а и не си позволявам да се отпускам, за да съм в кондиция. Най-добрата ми отмора е със семейството и дъщеричката ми. Обичам семейния уют. Едно от хобитата ми, което допада и на съпругата ми, е в свободните дни да посещаваме исторически, културни и природни забележителности. Почти няма обект от национално значение, който да не сме разгледали.

– Учил сте ветеринарна медицина и сте завършил магистратура по културно-историческо наследство към Библиотекарския институт . С какво ви помагат тези познания в настоящата професия?
– Всички знания са от полза в полицейската работа. Колкото повече опитност в различни сфери има един човек, толкова по-добре може да се справи с предизвикателствата в нелеката дейност на криминалист.

– Вие имате афинитет към музиката. Свирите ли?
– До осми клас учих пиано и в бащиния ми дом имам инструмент. Баща ми е учител по акордеон и той ме научи да свиря, но откакто работя в МВР почти не съм свирил и дори не съм поддържал техниката си. Само когато гостувам в родния си край, сядам на пианото.

Нашият гост
Старши комисар Димитър Машов е роден на 5 януари 1976 г. в Благоевград, но е отраснал в Самоков. Завършил ветеринарна медицина в Костинброд и академията на МВР в Симеоново, с магистратура от библиотекарския университет в София.
Започва работа в МВР през 2001 г., като оперативен работник в районно управление на СДВР. През 2002 г. е преназначен в сектор “Престъпления, свързани с МПС”, който ръководи от 2009-а до 2012 г., когато става зам.-директор ОДМВР – София. От 2015 г. ръководи търновското ОД на МВР.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.