Дипломатически скандал избухна между САЩ и Германия заради Huawei

Американският посланик в Берлин Ричард Гренел остро разкритикува германския икономически министър Петер Алтмайер,като заяви, че Китай и САЩ налагат една и съща диктатура по света, предава "Билд".

Изказването му стана по време на телевизионно интервю, в която Алтмайер коментира желанието на китайския технологичен гигант "Huawei" да въведе в Германия 5G мрежа. Тези планове са определяни като опит на Пекин да шпионира и събира секретна информация. На това твърдение министърът заяви: "когато Американската агенция за национална сигурност (НСА) правеше подобно нещо никой не възропта".

Коментарът на Алтмайер предизвика сериозно недоволство в студиото и той припомни скандала от 2013 г., когато бившият американски разузнавач Едуард Сноудън разкри сторого секретна информация, от която стана ясно, че НСА е подслушвала свои съюзници от НАТО,сред които и канцлера Ангела Меркел.

Изказването на Алтмайер предизвика възмущение у американския посланик в Берлин, който заяви, че думите му са "обида към хилядите американски войници, които се грижат за сигурността на Германия, както и към американския народ".

Междувременно ново проучване на общественото мнение показа огромни различия в гледните точки на американци и германци относно отношенията между двете страни. Близо две трети от германците смятат, че отношенията със САЩ са лоши, докато три четвърти от американците ги виждат като добри.

САЩ твърдо се противопоставя на решението на Германия да не забрани употребата на "Huawei", след като Вашингтон вкара китайската компания в черният си списък.

Коментари

Задължително поле