Директорът на свинекомплекса в Бръшлен: Евтаназията е единственият начин, няма ваксина за лечение на чумата

Кадър от БТВ

Нови случаи са регистрирани при домашни животни и във Враца, и в Свищов. Така огнищата на африканска чума при домашните свине вече са 19.

Изпълнителният директор на свинекомплекса в с. Бръшлен д-р Христо Стойков заяви, че във фермата има стартирана организация за евтаназиране на животните, но процедурата се бави, защото теренът за загробване все още не е одобрен.

"Всеки ден е фатален. При сегашната ситуация, липса на ваксина и лечение - това е единственият начин, няма алтернатива - по най-бързия начин животните трябва да се евтаназират, за да не се разпространи инфекцията", коментира пред БТВ д-р Стойков.

Собственикът допълни, че вирусът мутира и става все по-смъртоносен, а вариантите за пренасянето му са твърде много. Кметът на селото Димчо Петров заяви, че се притеснява от екокатастрофа, въпреки че зараза по домашните животни няма."Не искаме да се превръщаме в свински Чернобил, защото драмата е огромна, хората са притеснени. До колкото знам теренът за загробване няма да бъде в непосредствена близост до свинекомплекса", допълни Петров.

След констатираната Африканска чума във Врачанско, в град Оряхово животните с положителна проба вече са евтаназирани. Собствениците на прасета обаче са категорични, че не вярват на резултатите.

Коментари

Задължително поле