Зам.-кметът Барбалов: Софиянци вече могат да плащат годишния данък за колите

България и Македония ще сътрудничат в здравеопазването Здравните министри на двете държави подписаха споразумение

Кандидатите за българско гражданство могат да подават документи по електронен път

Общинският съвет в Търново взел 196 решения за полугодие За периода се е изказал само един гражданин

Търсят парцели и къщи за около 200 хил. евро Инвеститори предпочитат терени за сгради с РЗП от 1000 до 3000 кв.м.

Откриват изложба на Борис Георгиев в Берлин Започва честването на 140 години дипломатически отношения между България и Германия

Малък, среден или дълъг – купувачът избира размера на новия Opel Zafira До 9 пътници могат да се настанят в кабината

Правосъдното министерство иска отмяна на даването на българско гражданство срещу инвестиции

Министър Ангелкова: Очакваме 2018 да е рекордна с над 9 млн. чужди туристи

Стоянка Мутафова: Нямам необходимост от Гинес С режисьора Методи Андонов хем се обичахме, хем се млатехме, признава през смях голямата актриса

Ципрас във видеопослание за Преспанското споразумение: Превъзмогнахме страха и инерцията

Варна ще има втора Морска градина Одобриха ПУП за Аспаруховия парк, започнат от 1997 г.

ВМРО поставят пред ГЕРБ въпроса за Данък „Лукс“

Две кърмачета от Търновско са с вроден от майката сифилис 52 са случаите на туберкулоза в региона за миналата година

Полицай издъхна внезапно зад волана

Дискутираха развитието на културния туризъм на кръгла маса в Търново

Снимка: Архив

Велико Търново е домакин на Международната кръгла маса „Културен туризъм”. Събитието е част от 15-ото изложение „Културен туризъм” и бе открито в музей „Възраждане и Учредително събрание” от заместник-министрите на туризма и културата Любен Кънчев и Румен Димитров, Диана Саватева, заместник-председател на Парламентарната комисия по културата и медиите в Народното събрание, от областния управител проф. Любомира Попова и от заместник-кмета на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков.

„Туризмът днес носи 13 % от Брутния вътрешен продукт на страната ни. 12 процента от работните места в България са заети от персонал, ангажиран в сферата на туризма”, заяви заместник-министърът на туризма Любен Кънчев.

Той изтъкна резултатите от провелата се през февруари в столицата среща на високо ниво на министрите на туризма на държавите-членки на ЕС.

„Да се работи за създаването на финансов фонд за туризъм към Европейската комисия е едно от предложенията на хърватския министър на туризма, подкрепено и от България. Сред предложенията по време на срещата е българската инициатива „100-те национални туристически обекти” да бъде разширена. Решихме да предложим на колегите да бъде направена такава карта на значимите европейски обекти. С включването на нашите забележителности те ще могат да влязат в т.нар. ротация на европейските културни ценности”, поясни заместник-министърът. Третият резултат от срещата, която открои той пред специалистите във Велико Търново, е създаването на балкански маршрути. „Тези въпроси, които се коментираха на високо ниво, дават импулс за развитието на туризма не само в Европа, но и в целия свят”, подчерта Кънчев.
Срещата във Велико Търново е своеобразно надграждане на постигнатите резултати по време на срещата на министрите в София в началото на годината. Събитието е част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС.

„Дълбоко вярвам в необходимостта от доброто партньорство между културата и туризма и в добре обмисленото инвестиране в археология, музеи и в културни обекти. Туристическата карта на България е изключително богата и благодарение на уникалното ни наследство, но не бива да забравяме и необходимостта от наистина добра инфраструктура и достъпност. Убеден съм, че е необходимо да работим в синхрон – държавата и общините трябва да работят заедно. Когато инвестираме в един обект в даден регион, да го правим докрай – и като инфраструктура, и като социализация”, каза заместник-министърът на културата Румен Димитров.

Официално обръщение отправи и Диана Саватева, заместник-председател на Комисията по културата и медиите към Народното събрание.

„Велико Търново има какво да покаже през всеки един сезон на туристите. Създаването на условия за туризъм през цялата година е едно от най-важните условия за устойчивост в бранша. Ние трябва да обръщаме внимание на съвременните тенденции в туризма – съвременният почиващ човек не е просто почиващ човек – той се интересува от култура, от начина, по който си почиват другите хора по света, от постиженията на изкуството”, акцентира Саватева.

Първата панелна дискусия в кръглата маса „Културен туризъм“ се фокусира върху разработването на Обща карта на културните туристически дестинации и създаването на Европейски фонд за устойчиво развитие. За филмовата индустрия и туризма е втората дискусия в рамките на кръглата маса. Тя се съсредоточава върху новия тип туризъм – филмовият.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.