Горски от Североизтока задържаха 3 каруци и кон

Българско семейство е сред блокираните в хотел в Тенерифе заради италианец с коронавирус

Набират потребители по програмата за грижа в домашна среда

Първи случаи на коронавирус в Хърватия и Австрия

Пътниците на полет от Техеран за Истанбул са поставени под карантина

Организират за първи път празника Сирни заговезни в Елена

Шофьор блъсна пиян пешеходец

Тръмп: Ако изгубя изборите, борсата ще се срине

Индия планира да закупи от САЩ отбранителна техника за над 3 милиарда долара

Чеченец от ИДИЛ се представял за Марадона в Албания

Арестуваха мъж, издирван за трафик на хора в Германия

Страните от ЕС могат да отменят временно Шенген заради коронавируса

Кога ни се полага работно облекло?

Премиерът Борисов: Енергийното партньорство по оста Израел-Кипър-Гърция е стратегическо

Вижте как 62-годишен мъж стои в поза планк над 8 часа (ВИДЕО) Постави нов рекорд на Гинес

Длъжен ли съм да бъда на разположение на работодателя по всяко време?

Въпрос: Здравейте! Има ли в закона условия, според които трябва да бъда на разположение на работодателя през определено време от денонощието?

Б. Цонев, гр. Пазарджик

Отговор: В чл. 139, ал. 5 от Кодекса на труда (КТ) е предвидено, че за някои категории работници и служители, поради особения характер на работата им, може да бъде установявано задължение да дежурят или да бъдат на разположение на работодателя през определено време от денонощието.

Съгласно разпоредбата на чл. 3, ал. 1- 4 от Наредба ? 2 от 1994 г. за реда за установяване задължение за дежурство или за разположение на работодателя, когато особеният характер на работата налага, с колективния или индивидуалния трудов договор може да се уговори задължение за работника и служителя да бъде на разположение на работодателя извън територията на предприятието с готовност да осъществи при необходимост трудовата си функция.

Мястото на разположението се уговаря между работника или служителя и работодателя.
Времето, през което работникът или служителят се намира на разположение извън територията на предприятието, не се включва и не се отчита като работно време. То обаче се заплаща съгласно чл. 10 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата.

Само фактически извършената работа през времето на разположение (при възникнала необходимост от осъществяване на трудовата функция) се отчита и заплаща като извънреден труд. При полагане на извънреден труд по ал. 4 на работника или служителя се осигурява минималният размер на непрекъснатата междудневна и седмична почивка.

Според чл. 4 от наредбата времето за дежурство, както и времето на разположение извън територията на предприятието, се определя с месечен график, утвърден от работодателя. В чл. 5, ал. 1 от наредбата е предвидено, че максималната продължителност на времето на задължение за разположение не може да превишава: 1. общо за един календарен месец – 100 часа; 2. за едно денонощие през работни дни – 12 часа; 3. през почивни дни – 48 часа. Съгласно ал. 2 на чл. 5 от наредбата, на работник или служител не може да се възлага да бъде на разположение: 1. в два последователни работни дни; 2. в повече от два почивни дни в един календарен месец. Ограниченията по ал. 1 и 2 могат да не бъдат прилагани в случаите при оказване на медицинска помощ – ал. 3 на чл. 5 от наредбата.

Д-р Тодор Капитанов, юрист, Национален секретар на КНСБ, консултант и специалист по публични лекции в областта на трудовите и социални въпроси, комуникациите и публичния сектор

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.