Риболовен кораб се блъсна в балчишкото пристанище

Любо Киров и Deep Zone Project ще веселят варненци в новогодишната нощ

Плиска привлича туристи с виртуален пътеводител и каталог

Купуват повече къщи от големи апартаменти Променят се желанията на хората с високи доходи

Нено Димов: Сключени са договори за 50% от бюджета на ОПОС

Шест месеца затвор за мъж, пребил и ограбил бивш затворник

Илияна Йотова разговаря с вицепрезидента на „Европа ностра“ Пийт Яспърт

Втора телефонна измама преди празниците в Попово

Бургас и Благоевград ще изграждат анаеробни инсталации за разделно събрани биоразградими отпадъци

Трима пешеходци пострадаха за часове във Варна

“Труд“ с две годишни награди от Столична библиотека (СНИМКИ) Проф. Николай Овчаров бе отличен за най-четен автор

София ще има нов квартал с жилища за 12 000 души

Полски ТИР блъсна отзад „Мерцедес“ в Благоевград, няма ранени

Настаниха в психодиспансер 25-годишния мъж, ранил с нож трима полицаи край Стара Загора 

Синдикати и работодатели в спор за минималната заплата и нощния труд

Длъжникът е мъж до 30 години Децата от София знаят най-малко за парите

Снимка: Архив

Нередовният длъжник в България най-често е мъж до 30 години, живее в София, Пловдив или Варна и вече работи на трудов договор, но не може да направи сметка за какви разходи са достатъчни доходите му, сочат данни на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБ). Увеличават се и длъжниците в Бургас, Стара Загора и Русе, вероятно заради желанието на банките да направят експанзия на пазара, но те надценяват възможностите на хората в тези градове да изплащат заеми.

От Асоциацията имат инициатива, наречена „Мисия Платено“, чиято цел е да повиши финансовата грамотност на младите хора. В рамките на инициативата се е провел конкурс, в който младежи между 15 и 19 г. трябвало да снимат видео и да направят бюджет с всички разходи за неговото заснемане. В резултат се е оказало, че децата в София знаят най-малко откъде идват парите, защото най-често просто ги получават и не правят сметка колко струват ежедневни разходи като билет за транспорт и сметка за телефон. Затова като започнат работа със заплата 1200 лв. си купуват твърде скъп GSM, който реално не могат да си позволят.

Броят на предадените дългове за събиране от колекторски агенции през миналата година е нараснал с 43,7% до 2,633 млн., сочат данните на АКАБ. Хората обаче са станали по-внимателни когато поемат задължения, като средният просрочен дълг е намалял от 912 лв. през 2016 г. на 775 лв. през 2017 г., каза председателят на Асоциацията Райна Миткова-Тодорова. Увеличава се обаче делът на просрочените бързи кредити заради спонтанни скъпи покупки. Увеличават се и просрочените вноски за коли на лизинг, но това донякъде се обяснява с икономическия подем и желанието на повече хора да карат хубава кола.
Все по-често кредитори продават на колекторски агенции и дългове на фирми, които са обезпечени с цех, производствена база или други активи. Това е тенденция, която ще наблюдаваме и през 2018 г,, каза Райна Миткова. По сектори най-големите длъжници са в търговията на едро и дребно, както и в строителството, където някои предприемачи надценяват възможностите си.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.