Длъжникът е мъж до 30 години

Децата от София знаят най-малко за парите

Нередовният длъжник в България най-често е мъж до 30 години, живее в София, Пловдив или Варна и вече работи на трудов договор, но не може да направи сметка за какви разходи са достатъчни доходите му, сочат данни на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБ). Увеличават се и длъжниците в Бургас, Стара Загора и Русе, вероятно заради желанието на банките да направят експанзия на пазара, но те надценяват възможностите на хората в тези градове да изплащат заеми.

От Асоциацията имат инициатива, наречена „Мисия Платено“, чиято цел е да повиши финансовата грамотност на младите хора. В рамките на инициативата се е провел конкурс, в който младежи между 15 и 19 г. трябвало да снимат видео и да направят бюджет с всички разходи за неговото заснемане. В резултат се е оказало, че децата в София знаят най-малко откъде идват парите, защото най-често просто ги получават и не правят сметка колко струват ежедневни разходи като билет за транспорт и сметка за телефон. Затова като започнат работа със заплата 1200 лв. си купуват твърде скъп GSM, който реално не могат да си позволят.

Броят на предадените дългове за събиране от колекторски агенции през миналата година е нараснал с 43,7% до 2,633 млн., сочат данните на АКАБ. Хората обаче са станали по-внимателни когато поемат задължения, като средният просрочен дълг е намалял от 912 лв. през 2016 г. на 775 лв. през 2017 г., каза председателят на Асоциацията Райна Миткова-Тодорова. Увеличава се обаче делът на просрочените бързи кредити заради спонтанни скъпи покупки. Увеличават се и просрочените вноски за коли на лизинг, но това донякъде се обяснява с икономическия подем и желанието на повече хора да карат хубава кола.

Все по-често кредитори продават на колекторски агенции и дългове на фирми, които са обезпечени с цех, производствена база или други активи. Това е тенденция, която ще наблюдаваме и през 2018 г,, каза Райна Миткова. По сектори най-големите длъжници са в търговията на едро и дребно, както и в строителството, където някои предприемачи надценяват възможностите си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика