Дмитрий Козак за санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2": Русия ще отговори балансирано и адекватно

Снимка: wikipedia.org

Реакцията на Русия за санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2" ще бъде балансирана и адекватна. Това съобщи руският вицепремиер Дмитрий Козак в интервю за "Вести Недели" по телевизионния канал "Росия-1", информира БГНЕС.

Русия внимателно и адекватно ще реагира на американските санкции срещу руските газопроводи, а "Северен поток 2" ще бъде завършен въпреки ограниченията, наложени от Вашингтон, съобщи Козак.

Той отбеляза, че САЩ, които наложиха санкции върху руските газопроводи, "имат различно мнение, що се отнася до енергийната сигурност на други страни и други хора".

На 20 декември президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа бюджета за отбрана на страната за догодина, според който трябва да бъдеат наложени санкции на компании, участващи в изграждането на газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток".

Заради заплахата от санкции швейцарската компания Allseas, която полага тръбите на "Северен поток 2", спря работата си в проекта и оттегли всичките си служители и техника.

Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че "Северен поток 2" ще бъде завършен дори и без участието на чуждестранни фирми-изпълнителки, като всички дейности по строителството могат да бъдат поети от руски компании.

Според първоначалните срокове, "Северен поток 2" трябва да стартира в края на 2020 г.

Коментари

Задължително поле