Дмитрий Песков: Позицията на Великобритания по случая "Скрипал" е безотговорна

Русия смята за напълно безотговорна позицията на Великобритания в кризата с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, заяви днес Дмитрий Песков, говорителят на руския президент Владимир Путин, цитиран от световните агенции.

Песков каза, че Русия подготвя ответни мерки, след като Великобритания предприе мерки срещу нея.

Вчера британският премиер Тереза Мей обвини Русия за отравянето на Скрипал и дъщеря му и нареди да бъдат експулсирани 23 руски дипломати.

Песков изрази "силна озадаченост" от този британски ход и отбеляза, че няма доказателства в подкрепа на отправените от Великобритания обвинения срещу Русия. "Ние подчертаваме, че Русия няма връзка с онова, което се случи във Великобритания", каза той.

Според говорителя на Кремъл случаят има "всички признаци на провокация".

Песков увери, че скандалът със Скрипал не се отразява по никакъв начин на кампанията за президентските избори в Русия в неделя.

Русия не приема диктат и условия от Запада, на което се дължи и неговата болезнена реакция, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от световните агенции.

"И ето тази нервна реакция към връщането на Русия като равноправен партньор, която не налага нищо на никого, но и Русия не приема диктат и ултиматуми, което се възприема много болезнено от нашите западни партньори", каза той.

Лавров свърза британския отговор на отравянето в Солсбъри и с вътрешните проблеми, предизвикани от Брекзит.

Руският външен министър отново отхвърли обвиненията срещу страната му, че е свързана с отравянето на двойния агент и коментира, че "възмутителните британски действия… излизат далеч извън рамките на елементарното приличие".

 

Коментари

Задължително поле