Днес е рано, утре е късно

Табута и клишета падат като домино

Първият етап от масовите протести е към своя край - един ден след като Борисов заяви, че не може да уволни Валери Симеонов, срещу когото протестираха „майките в черно“, злополучният вицепремиер обяви дългоочакваната си оставка. След като в коментара си от 5 ноември запитах „Има ли мъже в тази държава, които да защитят обидените български майки, остава да му пожелая никога повече да не се връща в политиката-тя не е за него.

Какво става обаче с протестите, обхванали цялата страна? И какво ще правят управляващите от ГЕРБ? Накъде отива България-към бунт, към предсрочни избори или към успокоение пред коледните празници?

Нека най-напред да кажа и своето мнение за характера и състава на масовите протести, които изненадаха властта и тя все още не може да си обясни мотивацията на протестиращите. Не се изкушавам да кажа, че това са мъжете на България, излезли да подкрепят майките в черно, макар че двата протеста се сляха по едно време. От два източника можем да съдим за сбърканата реакция на управляващите. Едната е кампанията на близките до властта медии, които се стремят да компрометират протестите, и втората-телевизионното интервю на премиера Борисов, който според мен определено сбърка в тона на своето обширно изявление.

Медийната кампания води до два важни извода. Първият е, че важни държавни институции са заети с търсенето на дребнави и несъществени компромати като джипа с руски номера, което водело до заключението, че са задействани руските паравоенни структури в България или че някой си от протестиращите бил братовчед на някой си местен фактор от БСП, което доказвало, че БСП е организатор на протестите. Сигурно и руснаците и БСП се интересуват от протестите, но нима най-мощното министерство не разполага с нищо конкретно?

Освен това се прави опит да се уличат участниците в протестите в опит да дестабилизират държавата. Такъв опит бе направен и при бабите, които не си даваха овцете за умъртвяване. Остава да си гласуват един Закон за защита на държавата и да арестуват наред.

При няколкото по-големи всенародни протести винаги е имало и провокатори, и подбудители, и предатели, и лумпени, но никой не може да изкара българите на улицата без да има сериозна мотивация. При обсадата на Парламента на 10 януари 1997 г. имаха участие феновете на Левски. Протестите на „умните и красивите” през 2013 г. бяха съпътствани от участието на наркомани и маргинали. Но това не променя смисъла на протестите.

Слушах най-различни обяснения за състава на сегашните протестиращи. Били мутри, гангстери, улични хулигани. Моето впечатление е друго. В тези протести ги няма бедните хора (те не се интересуват от цената на бензина), няма ги пенсионерите с носталгия към миналите времена, няма ги и интелектуалците. Това са млади, здрави и не бедни млади хора между 25 и 35 години. Това е поколението, родено и израснало в новите условия след промяната на политическата система у нас. Те не познават миналото. Познават как е в Европа, на Запад и се сравняват с живота там. Всякакви други обяснения са несъществени. Не ги интересуват наивните опити да се сравняват цените на горивата у нас и в съседни страни, като се пропуска равнището на доходите. Искат по-добър, справедлив и и нормален живот. Затова и исканията им, като се съди от скандиранията им, са прости и ясни: оставка, мафия, свобода. Това ново поколение не се стеснява да протестира , приема го като законно ,демократично право ,като двигател на прогреса. Те няма да спрат, дори и идващата зима не ги плаши.

През октомври заглавието на един от моите коментари бе „Замириса на 2013-та.“ Пак тогава в „Шоуто на Слави“ говорих, че напрежението е във въздуха и в даден момент протестите ще се обединят и ще последва експлозия. Ето това не го разбра този път премиерът Борисов , който иначе е известен с изключителния си политически инстинкт. Той се чувства обиден , че не го разбират и му пречат на наистина важната международна дейност , която се стреми да реализира. И ето, че тръгва традиционно по пътя на отстъпки-оставката на Валери Симеонов, ограничаване на растежа на цените на горивата, спиране на най-различни рестриктивни мерки, родени в кухнята на финансовото министерство. И ето го пред телевизионната камера, нацупен, обиден, говори без големи изхвърляния, но не и убедително. Не го разбирали, а той работел толкова много. Други са виновните - Орешарски, БСП, президента Радев, който получавал по-висока заплата от неговата, А и медиите. И медиите , разбира се. Човекът, направил кариерата си благодарение на медиите, напоследък не намира верният образ, който да представи на публиката. Вместо да се обърне директно и съчувствено към хората, да покаже, че споделя техните болки и проблеми, да ги успокои, Борисов се държа надменно. Изключително вредна роля за реномето на премиера играят дежурните медийни клакьори, но всичко това води допълнително до прекъсване на връзката с хората. Борисов да не забравя, че на втората година от управлението натрупванията на недоволство са толкова силни ,че каквото и да направи вече, колкото и то да е важно и полезно, ще бъде посрещано с недоверие. Такива са законите на политиката.

 

Политическата седмица на бТВ

През следващата седмица ще станем свидетели на уникален политически маратон в „Шоуто на Слави“. Приеха поканата за последователно участие Бойко Борисов, Сотир Цацаров, Мая Манолова, Цвета Караянчева. Една журналистка питаше в ефира защо Борисов отива в предаване, където най-често е атакуван. Напротив , това е много верен избор—отиваш там, където ще те чуят повече хора. Любопитно е дали Борисов този път ще уцели ваксата. Що се отнася до Слави, мога да се обзаложа, че ще бъде толерантен и коректен водещ.

Коментари

Задължително поле