На 22 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 22.10.2019

Трима контузени в „Игри на волята“ Славяни отново ще спят в лукс

Фейсбук с нови правила за сигурност за предстоящите президентски избори в САЩ

Путин предлага помощ на Африка без условия

Еди Рама отхвърли искането на опозицията за оставка

Нетаняху върна мандата за съставяне на правителство

Испанската полиция разби банда обирджии, ограбвали домове на футболисти

Руски хакери се маскирали като ирански Атакувани били поне 35 държави, като в 20 нападенията били успешни

Христо Иванов и Атанас Атанасов приемат гаврата на Тома Белев с еврейския народ Лидерите на „Демократична България“ не искат да вземат мерки срещу кандидата им за общински съветник в София

„Пепел от рози“ получи френска награда

Протест пред френското посолство у нас в подкрепа на Северна Македония за ЕС

Вдигат заплатите с ускорени темпове

Колко месеца имам право на обезщетение като безработен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 22 октомври 2019

Ентусиастка връща ромски деца в училище Обичам работата си, тя осмисля живота ми, казва 36-годишната циганка

Когато човек е образован, има по-пълноценен и стойностен живот – това казва Ирена Михайлова, образователен медиатор към СУ „Ангел Каралийчев” в Стражица.

Ирена е от ромски произход, самата тя на 36 години сама само средно образование, но е страстен радетел за просвещението на хората от малцинствата. За от 4 години насам работи доброволно в Центъра за етнически диалог и толерантност „Амалипе” във Велико Търново. По 12 – часа дневно тя е на терен – след циганите в община Стражица.

Какво прави там?

„Правя анкети. Установявам колко деца не ходят на училище и на детска градина. Веднага след това предприемам посещения в домовете им. Провеждам срещи с близките – много пъти, докато се опознаем, за да им спечеля доверието, докато чуят доводите ми и да се съгласят да пуснат децата си в клас”, споделя Ирена Михайлова.

Самата тя е пример за майка, която сама отглежда и насърчава 14-годишната си дъщеря Есил да учи. Резултатите са завидни. Осмокласничката е пълна отличничка в паралелка с английски език. Посещава литературен клуб и има множество награди, грамоти и отличия за написани от нея есета и разкази. Момичето от сега е решило – ще следва „Право”.
Когато обикаля ромските фамилии, доброволката не пропуска да изтъкне постиженията на собствената си дъщеря – тя е най-голямата и гордост. Така всеотдайната медиаторка е успяла да върне в час 7 момченца.

Имало една майка с 3 деца, която живеела при родителите си в село Благоево, но нито едно не посещавало училище и детска градина.

„Първоначално жената се оправдаваше, че няма пари, за да купи дрехи и учебни пособия на рожбите си, за да ги изпрати на училище. Осигурихме всичко необходимо-дрехи, обувки, ранички, тетрадки за малчуганите и те вече са в клас. Две от децата са ученици в първи и втори клас, а най-малкото е в детска градина.

„Щастлива съм, че успях да постигна това”, казва Ирена Михайлова.

Тя работи заедно с учителите и с директорката на училище „Ангел Каралийчев” в Стражица – Пенка Димитрова.

„Зная, че един ден в училище и на улицата всички ще сме равни” , казва мургавата медиаторка. Работата й е свързана с проект, наречен „Заедно намираме решения като образователна интеграция в мултикултурна среда във Великотърновска област”. Тя цитира писаното в него:

Разказва с увлечение за работата си с ромските девойчета:

„Има 4 момичета, които тази година завършват, абитуриентки са и твърдо са решили да кандидатстват в университети. Едната иска да следва „Криминалистика”, а другите – „Педагогика”.

По лицето й се чете радост. По-трудно й е с родителите от ромските махали.

„Организираме родителски лектории за превенция на ранните и насилствените бракове и помощ на жертвите на домашно насилие. Заедно отбелязваме календарни празници, културни. Създали сме клубове по интереси и за професионално ориентиране. Това го правим Центъра за развитие на общността в Стражица, в който вече 6 години работят 15 доброволци”, информира Михайлова.

Доброволците са от различни общности, те участват с интерес в кампании, посветени на здравето – на борбата със СПИНА, на „Ранните Бракове”.

„Сформирана е по проект дамска група към ЦРО, в която членуват 10 жени от ромски и български произход” казва тя.

Откакто се занимавала с това, животът й добил смисъл. Чувствала се щастлив човек, защото виждала, че има резултати от усилията й. Записала е на листче една сентенция, която е научила наизуст: „ Добави Вяра и тя се превръща в убеждение. Добави Действие и тя се превръща в част от живота ти”.

Мисията „Медиатор” става все по-популярна в цялата Великотърновска област ,отчитат от администрацията. Според отговорни чиновници

медиаторът в община Велико Търново е достигнал до 351 бездействащи младежи по програмата „Активиране на неактивни лица”. Тя ще продължи до 31 декември 2020 г. В изпълнение на ангажиментите по Националния план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта, на 7 май 2015 г. между Община Велико Търново и Дирекция „Бюро по труда” е сключен договор за реализацията на програмата.

Заради това в кметството във Велико Търново, в Дирекция „Социални дейности и здравеопазване”, е назначен служител на длъжност „младши специалист, младежки медиатор”.

„Той изпълнява функциите на посредник между неактивните младежи и институциите, които предоставят подходящите социални, здравни, образователни и други услуги. За целта той работи съвместно с експерти от различни институции – Дирекция „Бюро по труда”, Регионално управление по образованието, университети, училища, Младежки информационно – консултантски център /МИКЦ/, младежки организации, Дирекция „Социално подпомагане”, НПО и други, за да предлага пакет от услуги, които в максимална степен да удовлетворяват индивидуалните потребности на съответното безработно лице, планира и координира процеса на тяхното предоставяне”, информират от общинската управа.

Непосредствените цели и задачи на младежкия медиатор са идентифициране, достигане до младежи от 15 до 29 – годишна възраст , които не работят, не учат и не са регистрирани в Дирекция „Бюро по труда” и активирането им за дейност.

„За 2 години и 8 месеца от началото на реализацията на програмата, в община Велико Търново, е осъществен контакт с 351 младежи, попадащи в обхвата на целевата група. Предоставена им е информация за възможности за започване на работа или участие в различни квалификационни курсове и обучения. Достигнато е до лица от 18 населени места на територията на общината, като 192 от тях са жени, а 159 са мъже”, съобщават още от кметството в болярския град.

Статистиката относно нивото на придобитото образование на идентифицираните младежи сочи, че 55.5% са завършили средно образование, 26.4% са с основно или по – ниско образование, а 18.1% притежават дипломи за висше образование. След проведените срещи с тези млади хора, 151 от тях са се регистрирали в Бюрото по труда, 19 са започнали работа предимно в частния сектор без посредничеството на ДБТ, а 2 лицa са се върнали в системата на формалното образование.

И към момента продължава набирането на кадри за заемане на свободните работни места по схеми „Обучение и заетост за младите хора” и „Младежка заетост” на Агенцията по заетостта, които са насочени към осигуряване на работа на младежи до 29 годишна възраст. Обявени са редица свободни позиции в сферите на услугите, ресторантьорството и туризма, търговията, строителството, архитектурата, информационните технологии и други.

„Необходимо е младежите, които кандидатстват, да имат подходящо образование и квалификация за съответното работно място, както и да не са работили по специалността си”, разясняват медиаторите.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.