Наградите “Еми”: Бесен феминизъм и трансджендър активизъм

Руски свещеници протестираха срещу управлението на Путин

ЕС да разпределя бежанци по квоти

Русия издирва американски информатор

Мъжът, откраднал картини на Майстора: Много съжалявам, че съм влизал в тази къща

Таен руски чат без американци Политици и бизнесмени заключиха телефоните си

Гостуване в Горна Оряховица носи трофеи на ЦСКА

Президентът Радев: Крайно време е България да се включи в европейските програми за въгледобивни региони в преход

На какви почивки имате право, когато работите на компютър

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 24 септември 2019

Президентът Радев в Ню Йорк: България и САЩ са стратегически съюзници и не следва да има ограничение за визите

39% от семейния бизнес е в търговията 104 хил. са фамилните предприятия в страната

Барикадиралият се мъж в блок в София заплашвал с убийство собственик на охранителна фирма

Самоуби се фараонът на “Дупнишка популярна каса” (обзор) Георги Близнаков станал лихвар след фалита

ООН търси нов план за климата

Доктор, лекувал пострадалите при аварията в Чернобил, определи сериала на HBO като неточен и опасен

Кадър от Youtube/ HBO

Един от най-уважаваните и известни доктори в САЩ, който през 1986 г. се е грижил за пострадалите от аварията в АЕЦ „Чернобил“, разкритикува мини-сериала на HBO, разказващ за трагедията, описвайки го като неточен и опасен, пише „Форбс“.

Робърт Гейл е световно признат лекар, експерт в трансплантациите на костен мозък. Интервенция, която се използва при лекуването на някои случаи на остра лъчева болест. След аварията в АЕЦ „Чернобил“ Гейл се свързва с Михаил Горбачов, който го моли веднага да отиде в Съветския съюз и да помогне.

„Прекарах следващите две години предимно в Съветския съюз и работех колегите си в Института по биофизика и в болница. Грижил съм се за над 200 души, облъчени с радиация“, пише Гейл в писмо. „През следващите 30 години съм правил няколко проучвания за дълготрайните последствия от аварията в Чернобил, най-вече на територията на Русия, Украйна и Беларус“, допълва докторът.

Гейл обяснява, че пожарникарите, които са се разболели от остра лъчева болест по никакъв начин не са били заразни, както е показано в сериала на HBO. „Състоянието на по-голямата част от хората, облъчени с радиация беше добро и лекуването ставаше чрез рутинни процедури“, спомня си докторът.

Гейл признава, че сцената в сериала „Чернобил“, която му е направила най-лошо впечатление е когато неродено бебе умира в корема на майка си, след като е поело смъртоносна доза радиация от умиращия си баща, пожарникар, който помага в овладяването на пожара. Докторът е категоричен, че такова нещо никога не се е случвало и не би могло да се случи.

Ученият отбелязва и друга важна неточност. „Повечето хора в сериала, които са били облъчени с радиация изглеждат ужасно се държат като зомбита. Това е абсолютно невярно. В днешно време в някои сфери на медицината се използва по-висока доза радиация от тази, която са получили някои от жертвите на Чернобил“, отбелязва докторът.

Гейл отбелязва, че липсата на информираност и знания по теми като радиация и атомна енергетика могат да доведат до проблеми и че „невежеството е опасно“.

Докторът критикува и начинът, по който сериалът описва съветските власти. Той уточни, че аварията трудно е можела да бъде скрита в страната, тъй „димът от огъня се виждаше на 4 километра“. „Всяко правителство се опитва да скрие такъв тип новини. Не виждам почти никаква разлика между това, която направи съветската власт и начинът, по който американското правителство реагира по време на инцидента в Три майл айлънд или случилото се във Фукушима“, смята Гейл.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.