Доктор, лекувал пострадалите при аварията в Чернобил, определи сериала на HBO като неточен и опасен

Кадър от Youtube/ HBO

Един от най-уважаваните и известни доктори в САЩ, който през 1986 г. се е грижил за пострадалите от аварията в АЕЦ "Чернобил", разкритикува мини-сериала на HBO, разказващ за трагедията, описвайки го като неточен и опасен, пише "Форбс".

Робърт Гейл е световно признат лекар, експерт в трансплантациите на костен мозък. Интервенция, която се използва при лекуването на някои случаи на остра лъчева болест. След аварията в АЕЦ "Чернобил" Гейл се свързва с Михаил Горбачов, който го моли веднага да отиде в Съветския съюз и да помогне.

"Прекарах следващите две години предимно в Съветския съюз и работех колегите си в Института по биофизика и в болница. Грижил съм се за над 200 души, облъчени с радиация", пише Гейл в писмо. "През следващите 30 години съм правил няколко проучвания за дълготрайните последствия от аварията в Чернобил, най-вече на територията на Русия, Украйна и Беларус", допълва докторът.

Гейл обяснява, че пожарникарите, които са се разболели от остра лъчева болест по никакъв начин не са били заразни, както е показано в сериала на HBO. "Състоянието на по-голямата част от хората, облъчени с радиация беше добро и лекуването ставаше чрез рутинни процедури", спомня си докторът.

Гейл признава, че сцената в сериала "Чернобил", която му е направила най-лошо впечатление е когато неродено бебе умира в корема на майка си, след като е поело смъртоносна доза радиация от умиращия си баща, пожарникар, който помага в овладяването на пожара. Докторът е категоричен, че такова нещо никога не се е случвало и не би могло да се случи.

Ученият отбелязва и друга важна неточност. "Повечето хора в сериала, които са били облъчени с радиация изглеждат ужасно се държат като зомбита. Това е абсолютно невярно. В днешно време в някои сфери на медицината се използва по-висока доза радиация от тази, която са получили някои от жертвите на Чернобил", отбелязва докторът.

Гейл отбелязва, че липсата на информираност и знания по теми като радиация и атомна енергетика могат да доведат до проблеми и че "невежеството е опасно".

Докторът критикува и начинът, по който сериалът описва съветските власти. Той уточни, че аварията трудно е можела да бъде скрита в страната, тъй "димът от огъня се виждаше на 4 километра". "Всяко правителство се опитва да скрие такъв тип новини. Не виждам почти никаква разлика между това, която направи съветската власт и начинът, по който американското правителство реагира по време на инцидента в Три майл айлънд или случилото се във Фукушима", смята Гейл.

Коментари

Задължително поле