Домашният офис стана приоритет при огледите

Ситуацията с коронавируса наложи нови стандарти в строителството и отправи предизвикателства пред предприемачите.

COVID-19 наложи нови стандарти в строителството

Новите проекти са все по-качествени, ориентирани към по-различна среда на живот

Повишен интерес към имоти с цел инвестиция

Нови стандарти в строителството наложи COVID-19 в резултат на промененото търсене на жилищни имоти в страната. Наличието на отделно допълнително пространство за домашен офис или място за почивка се превръща в основен фактор при покупката на жилище, казват брокери на имоти.

Очаква се следващата вълна в жилищните проекти да бъде свързана с това какви допълнителни услуги предлагат те - пространства за съвместна работа, лаундж зони (зони за почивка), спа център, малки конферентни стаи за видеоразговори. Тези тенденции ще генерират новите концепции в жилищните продукти и ще повишат цената на качественото жилищно строителство.

Има огромно търсене на партерни апартаменти с голям двор, както и на жилища с тераса, която може да се превърне в зелен кът, посочват брокери. Купувачите търсят също вътрешно разпределение, което дава възможност за оформянето на домашен офис. През последната година два-три пъти е нараснало и търсенето на къщи с площ от около 200 кв. м, разполагащи със собствен двор от около 100 кв. м.

Ситуацията с коронавируса отправи предизвикателства пред предприемачите. “Търсенето създава добра конкурентна среда, новите проекти са все по-качествени, ориентирани към по-различна среда на живот.

Клиентът започва да търси и оценява по-просторни жилища, с по-добре организирани вътрешни пространства и възможност за по-голям контакт с природата”, отбелязват от инвестиционна компания на пазара на имоти.
Експертите отчитат и повишен интерес към покупката на имоти с цел инвестиция. Подобна е ситуацията и в САЩ. Между 30% и 35% от американците, които са купили инвестиционно жилище, са го направили под влиянието на емоция и страх от коронавируса.

Увеличено търсене както на жилища в градовете, така и на ваканционни имоти, които се превръщат във втори дом, отчитат инвеститори. Брокери допълват, че за първи път има толкова голям ръст на българските купувачи на ваканционни имоти. Заради новите правила за пътуване в чужбина българите започнаха да купуват жилища в курортните комплекси.

От миналата година в курортите се наблюдава тенденция хората масово да преминават и към сезонни наеми на ваканционни имоти, т. е. да взимат жилище или вила за целия сезон на морето от юни до края на септември. Често няколко семейства споделят един имот за цялото лято. В същото време жилищата под наем, отдавани краткосрочно на чужденци с платформи като Airbnb, по морето и в ски курортите намаляват.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти