Домашното насилие скочи три пъти

Софийска районна прокуратура отчита трикратен ръст на домашното насилие през пандемията.

По време на пандемията

700 случая само в София за половин година

Петима вече са в затвора

Три пъти е скочило домашното насилие през последните 2 години, които бяха белязани от епидемията от Ковид-19, отчетоха от Софийската районна прокуратура.

Само за първите шест месеца на 2021 г. са заведени 700 преписки и са образувани 127 досъдебни производства за подобни престъпления. През миналата година са заведени 564 преписки за домашно насилие, а от тях са образувани 116 досъдебни производства. От януари до юли 2021 г. са получени 80 сигнала за закани за убийство в семейството. Петима души са осъдени ефективно и вече излежават присъдите си.

Сред тях е рецидивистът И. Ж., който ще търка наровете три години при първоначален строг режим. През февруари 2020 г., той бил предсрочно освободен от затвора, където излежавал 16-годишна присъда за убийство. Мъжът заживял в ж. к. “Красно село” с родителите си, жена си и двете си деца, но още през първите дни започнал да посяга на съпругата си. На 6 юли м. г. бившият затворник я обвинил, че си има любовник, заплашил, че ще я убие и за по-нагледно порязал шията ѝ. Месец по-късно я пребил с юмруци по главата.

Пред разследващите И. Ж. е признал вината си. Освен присъдата за домашно насилие, той ще трябва за излежи и остатъка от наказанието си за убийство - 2 г. и 2 месеца.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право