Домът на Кърт Кобейн от "Нирвана" става музей

Къщата на музиканта в Абърдийн

Смъртта на музиканта остава загадка и до днес

Кортни Лав - фаталната жена в живота на рокера

Домът, в който преминава детството на лидера на гръндж група "Нирвана" - Кърт Кобейн е единодушно одобрен от Департамента по археология и опазване на наследството като забележителност.

Скромната къща от 140 квадратни метра в Абърдийн, в която е раснал рокерът от 1968 до 1984 г., е определена за исторически значима, за да се превърне в музей и феновете да я видят такава, каквато е била.
Лий Бейкън, който понастоящем е собственик на имота, каза пред "Rolling Stone", че плановете му да възвърне къщата в първоначалния й вид,  са на 90-95%  завършени и ще стане музей другата пролет. "Нашата цел е да я направим в място за отдаване на  почит към младостта и кариерата на Кърт, с подбрани музейни експонати", каза той. 

Бейкън и съпругата му Даниел купиха къщата от семейство Кобейн през 2018 г. за 225 000 долара.

Сега сестрата на Кобейн - Ким Кобейн, също участва в подредбата на музея.

В света на наркотиците

Кобейн, който беше женен за Кортни Лав, се самоуби на 5 април 1994 г., като в тялото му са открити висока концентрация на хероин и следи от диазепам. Смъртта на музиканта бе определена като самоубийство, но частният следовател Том Грант, който внимателно разглежда случая, докато той се развива, вярва, че Кобейн е убит. По-конкретно, Грант смята, че съпругата на Кобейн - Кортни Лав, участва в заговор, довел до убийството на гръндж звездата.

Грант налага тази теория през годините, но и разследващите журналисти Ян Халперин и Макс Уолъс също публично подкрепят тази гледна точка – двамата дори публикуват книги, в които твърдят, че Кърт Кобейн е убит.

Много други обаче вярват, че идеята на Грант е просто теория на конспирацията. Детективи от полицията в Сиатъл, съдебен лингвист и дори бившият мениджър на "Nirvana" поддържат твърдението, че самоубийството е правилно заключение.

Само няколко дни преди смъртта си на 5 април 1994 г., Кърт Кобейн бяга от клиника за наркозависими и е обявен е за издирване.

Жена му Кортни Лав наема Том Грант – бивш детектив от шерифския отдел на окръг Лос Анджелис, за частен следовател  по издирването на музиканта. Първоначално се твърди, че майката на Кобейн, Уенди О’Конър, подава сигнал за изчезнал човек – заявявайки, че фронтменът на "Nirvana" има пушка и може да се самоубие. Но според Грант всъщност именно Лав подава сигнал от името на г-жа О’Конър.

Не е ясно защо Лав е искала да се представи за О’Конър, но  Грант използва тази информация като част от цялостното си обобщение на събитията – намеквайки, че Лав е потайна в началото на разследването. 

На 8 април Кобейн е намерен в лятната градина на дома си в Лейк, Вашингтон от Гари Смит, служител в електротехническа фирма. Смит е пристигнал в къщата, за да постави осветление, когато забелязва тялото на човек в лятната градина. Той забелязва, че от ухото на музиканта се стича кръв.  До тялото е намерена пушка Ремингтън 20-и калибър.

Аутопсията на тялото показва, че първоначално Кобейн е взел доза хероин, 3 пъти по-голяма от средната свръхдоза, след което е направил огнестрелна рана в главата с пушката. Показано е, че смъртта е настъпила на 5 април, но може и да има разлика в 24 часа. Обявено е, че причината за смъртта е самоубийство.
Но възможно ли е да е самоубийство?

След откриването на тялото на Кобейн, Грант е объркан, когато чува решението за самоубийство. Въпреки официалната история на властите, той очевидно има съмнения. Но едва през декември 1994 г. започва публично да повдига въпроси за смъртта на Кобейн – и да говори за "подозрителните" неща, които наблюдава по време на разследването си. Има няколко причини, поради които Том Грант смята, че Кърт Кобейн е убит. В основата на разсъжденията му се крие убеждението, че Кобейн не би могъл да си инжектира толкова голямо количество хероин – три пъти смъртоносната доза – и след това да може да се застреля. Той вярва, че дори с резистентността си един наркоман не би бил неспособен да борави оръжие.

Луда любов

През 1991 г.на един концерт, Кобейн се запознава с Кортни Лав, с която отиват зад сцената и се надрусват заедно. В този период, наркотиците са влезли сериозно в живота на Кърт. Интересно е, че Кобейн не е бил от разговорливите хора, но това момиче го карало да говори. Тя знаела много повече неща за музиката от него и затова той се влюбва в нея. Когато през ноември 1991 "Nirvana" и пънк феминистката група на Кортни – "Hole" имат съвместно турне, същинското ухажване между двамата е в силата си. 

В телевизионно шоу на "Nirvana" Кърт грабва микрофона и казва, че иска всички в тази зала да знаят, че Кортни Лав от "Hole е най-яката пу*ка на света".

В началото на декември 1991 г. Кортни забременява. Кърт е изключително притеснен за здравето на детето, защото по това време и двамата са взимали хероин. Заради наркотиците, той изпитва страх и себененавист, защото се е клел, че ако има деца, ще им осигури по-добър свят, от този, в който самият той е израснал.

На 24 февруари 1992 г. Кърт и Кортни се женят на плаж в Уайкики, Хаваите, и 18 август същата година се появява на бял свят Франсис Бийн Кобейн – наследницата на Кърт и Кортни. Когато детето се ражда, властите не искат да дават родителските права над малката на Кобейн и Лав, заради слухове, че употребяват наркотици. Правата над детето отиват при далечна роднина. След месеци на съд и договорки, двамата взимат пълномощията над детето си.

На 14 декември 1992 излиза третият албум на "Нирвана" – "Incesticide", който е със сборни песни на групата от 1988 до 1991 година.

Междувременно, Кърт вече се е затворил в своя собствен свят – светът на наркотиците и на музиката. Той преживява дузина свръх дози. На 13 септември 1993 година излиза третият албум на "Nirvana" – "In Utero",  като песните в него са посветени на Кортни и тежкото му детство.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Шоубизнес