Доналд Глоувър - Трошач на бариери

Големият победител на най-престижното музикално събитие през годината – церемонията по раздаването на наградите “Грами”, е изпълнителят, режисьор, продуцент, комедиант, режисьор и текстописец Доналд Глоувър. Мултиталантливият артист грабна всички призове, за които беше номиниран с парчето This Is America (“Това е Америка”) – “Песен на годината”, “Запис на годината”, “Видео на годината” и “Най-добро рап/вокално изпълнение”.

Така Глоувър, който е известен в музикалните среди с псевдонима си Чайлдиш Гамбино, написа история – единственият хип-хоп/рап изпълнител, спечелил в същата вечер две от четирите най-важни категории – за песен и запис. Първата се присъжда на текстописците и композиторите, а втората е за изпълнителите и екипа, продуцирал парчето. Доналд Глоувър участва във всички процеси тези за “Това е Америка”, но не това е основната причина за грандиозната му победа.

Още с представянето “Това е Америка” в телевизионното шоу Saturday Night Live на 4 май миналата година, в което посветиха епизод специално него, той шокира американската общност. В песента той засяга расовата дискриминация зад Океана, полицейската бруталност над чернокожите, мястото им като артисти и в обществото. Редица медии обявиха Чайлдиш/Доналд за гений, а парчето му за “сатиричен шедьовър”. Особено голям интерес предизвика видеоклипът към песента, който е заснет в голям склад. В него Гамбино танцува заобиколен от танцьори в ученически униформи, изцяло чернокожи. Хореографията, която е с типично африкански елементи, се редува със сцени на убийства и размахване на оръжия. Целият клип е изпълнен със символи от историята на страната, свързани с отношението към афроамериканците, както и скорошни събития от “черната култура”.

Множество чернокожи знаменитости определиха проекта за уникален, брилянтен, разбиващ бариери и като крачка в правилната посока. Към тях се присъединиха и други звезди като Адел, която също изрази възхищение от “Това е Америка”.

Очаквано огромната популярност на проекта издигна Чайлдиш Гамбино до нови висоти в неговата музикална кариера. Песента дебютира на първо място в престижната класация за сингли на “Билборд” – Hot 100 (едва 33 парчета са постигали това в 64-годишната история на списанието), превръщайки се в неговия единствен №1 в подреждането. Достига върха и в Австралия, Канада и Нова Зеландия.

Паралелно с успехите в музиката Глоувър може да се похвали и с постижения в киното и телевизията. За създадения от него сериал “Атланта”, в който той има главна роля, режисира епизоди и пише сценария, печели редица отличия, сред които “Златен глобус” и “Еми”. Във филмово отношение най-голямата му роля до момента е в екшън-фантастиката “Соло: История от Междузвездни войни” (2018 г.), където влиза в образа на Ландо Калризиан. Освен това има съществено участие в лентите “Мистериозен отбор” (2009 г.), “Ефектът на Лазар (2015 г.), “Професия: Стриптизьор 2” (2015 г.) и “Спайдър-мен: Завръщане у дома” (2017 г.). Предстои да участва и в римейка на култовата анимация “Цар Лъв”, където ще озвучава порасналия Симба.

Преди да достигне нивото на популярност, на което се наслаждава в момента, Доналд Глоувър работи усилено, залагайки на своите таланти. Роден е на 25 септември 1983 година в САЩ, Калифорния. Майка му е пенсионирана детегледачка, а баща му бивш служител в пощата. Възпитаван е като член на религиозната организация “Свидетели на Йехова”. Завършва Нюйорския университет по изкуства “Тиш” през 2006 година със специалност драматургия. По онова време той сам продуцира албума The Younger I Get, който в последствие се отказва да издаде и се отказва от него. Занимава се и със създаването на електронна музика с псевдонима mcDJ.

Първият си официален албум издава през 2011-а и получава предимно позитивни коментари от критиците. Вторият му голям проект Because the Internet („Заради Интернета”) излиза две години по-късно. Награда “Грами” обаче изпълнителят на Sony Music печели с третия си албум Awaken, My Love! („Събуди се, моя любов!”). Той съдържа първия му голям хит – Redbone.

Радва се на щастлив семеен живот със съпруга и две деца, едно от които се роди в началото на 2018-а.

 

Озвучава Симба в новия „Цар Лъв”

Класиката на “Дисни” – “Цар Лъв” от 1994 г., ще се появи в нова версия с реалистични компютърни анимации. Премиерата ще бъде на 19 юли тази година, а Доналд Глоувър ще стои зад гласова на култовия персонаж Симба. Режисьор на лентата е Джон Фавро. Сценарият е дело на Джеф Нейтънсън, а композитор е Ханс Цимер.

Според предварителните очаквания това ще е поредният успех за Глоувър в киното и може да добави още престижни статуетки към кариерата му.

 

За него

Доналд е гений

Доналд Глоувър е гений. Когато го чух за първи път, веднага почувствах емоцията и таланта, които влага в творчеството си. Бързо разбрах, че освен изпълнител той е и актьор, писател и продуцент. Много интелигентен като човек. Колкото повече слушах неговите песни и изкуство, толкова повече осъзнавах колко „трезво” мисли той. Доналд е активист и борец за социална справедливост. А песента му This Is America („Това е Америка”) е брилянтна по всички параметри.

Ерика Баду, изпълнителка

 

Да правя музика с него е удоволствие

Да правя музика с Чайлдиш Гамбино е едно от най-големите удоволствия в живота ми. Като дете, пораствайки в Швеция и обожавайки американска музика, мечтата ми беше да се преместя да живея в САЩ и да работя с изпълнители точно като Доналд Глоувър. Песента „Това е Америка” е изцяло негово виждане и той заслужава всички похвали на света. Независимо къде си роден или в коя държава си израснал, ти се „свързваш” с това парче.

Лудвиг Гьорансон, шведски продуцент и композитор, с когото Глоувър работи повече от 10 години

 

Вдъхновява ме като артист

Чайлдиш Гамбино ме вдъхновява като артист. От неговото шоу „Атланта”, до музиката му и видеото към „Това е Америка”. Просто невероятен от където и да го погледнеш!

Бруно Марс, изпълнител

 

Изражението му в „Това е Америка“ е завладяващо

Гледайте го за първи път и ще бъдете ужасени от сцените във видеото. Вижте го втори път и ще бъдете привлечени от движенията и изражението на лицето на Чайлдиш Гамбино. Изгледайте го трети път и причината за това противопоставяне ще ви става все по-ясна. Все пак става дума за артиста Доналд Глоувър. Има сюрреалистичен елемент във всичко, което се случва.

Коментар на Вашингтон Поуст за проекта “Това е Америка”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Шоубизнес