Доналд Тръмп е замразил военната помощ за Украйна

Снимка: Архив

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се е разпоредил да се преразгледа военната помощ за Украйна, съобщава "Политико", като се позовава на високопоставен източник от Белия Дом.

Това решение е предизвикано от желанието на американския държавен глава да гарантира, че парите, отпуснати на Киев, се използват по най-добрия начин от гледна точка на интересите на Вашингтон, казва източникът.

Средствата, докато бъде определена съдбата им, ще бъдат замразени. Американският министър на отбраната Марк Еспер и съветникът по националната сигурност на Тръмп Джон Болтън ще трябва да разрешат въпроса с финансовата помощ.

През тази фискална година Вашингтон отпусна 250 милиона долара на Украйна за купуване на оръжие, оборудване и обучение на персонала. По-рано бившият американски посланик в Киев Мари Йованович заяви, че от 2014 г. САЩ са отпуснали на Украйна близо 1 милиард долара за укрепване на сигурността.

През 2017 г. Вашингтон одобри доставката на оръжие за Киев, включително преносими противотанкови ракетни системи Javelin. Освен това американските власти разрешиха продажбата на противокорабни ракети и средства за брегова охрана в Украйна.

Коментари

Задължително поле