Доналд Тръмп заплаши и Турция със санкции

САЩ ще наложат големи санкции над Турция заради продължителното задържане под стража на пастор Андрю Брънсън, велик християнин, семеен мъж и чудесен човек, написа в туитър Доналд Тръмп. Поводът за заплахата му е арестът в Турция на пастор Брънсън (53 г.) от Евангелистката презвитерианска църква.

Той бе задържан през октомври 2016 г. в разгара на чистката, последвала опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган. Анкара обвинява пастора, че е част от мрежата на Фетхуллах Гюлен, сочен за организатор на неуспешния пуч, и че е шпионин на САЩ. „Не толерираме заплахи от никого“, каза в отговор турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

„Солидарността между Анкара и Москва кара някого да ревнува“, заяви Реджеп Ердоган на среща с руския си колега Владимир Путин, без да уточнява какво има предвид. Двамата разговаряха в Йоханесбург в рамките на форума на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, РЮА).

На пресконференция Путин се обяви против всякакви икономически санкции. И съобщи, че е готов да посети Вашингтон за нова „полезна“ среща с Тръмп или да го покани в Москва.

Коментари

Задължително поле