Доналд Тръмп очаква японската армия да подсили американските войски в Азия и на други места по света

Снимка: Архив

Американският президент Доналд Тръмп изрази днес очакването си японската армия да подсили американските войски в Азия и на други места по света, предаде Ройтерс.

Тръмп заяви това в момент, когато Япония полага усилия да модернизира въоръжените си сили, за да може те да действат далеч зад граница.

По време на посещението си в Япония президентът на САЩ инспектира най-големия японски военен кораб "Кага", който е хеликоптероносач, проектиран да превозва хеликоптери за борба с подводници. Корабът скоро ще бъде модернизиран, за да може да носи американски изтребители Ф-35Б. Миналата година "Кага" плава до Индия, преминавайки през Южнокитайско море, към част от което Китай има териториални претенции.

"С невероятното си ново въоръжение "Кага" ще помогне на държавите ни да се отбраняват срещу голям брой комплексни заплахи в региона и далеч отвъд него", каза Тръмп, докато бе на борда на "Кага".

Модернизирането на "Кага" и неговия кораб близнак "Идзумо" се очаква да подсили възможностите на американските войски в Япония, като им предостави платформа за презареждане с гориво на Ф-35Б.

Японският министър-председател Шиндзо Абе, който заедно с Тръмп посети "Кага", увеличава средствата за отбрана, откакто зае премиерския пост през декември 2012 г., отбелязва Ройтерс.

След посещението в базата Йокосука Тръмп отпътува от Япония за Вашингтон, предаде Франс прес.

Визитата на Тръмп в Япония имаше за цел да подчертае съюза между Вашингтон и Токио, но по време на посещението на американския президент бе повдигнат въпросът за големия търговски дефицит на САЩ с Япония, отбелязва Ройтерс.

Коментари

Задължително поле