Достъпна мощност

Със своята мощност, ефектен дизайн и достъпна цена Fisker Ocean се очертава като сериозен конкурент на Tesla.

Електромобилът Fisker Ocean с 279 конски сили струва 34 000 евро

Екранът в купето се върти

Трябва ли електрическата кола да бъде скъпа? Според известния автомобилен конструктор и предприемач Хенрик Фискер - не. Неговата едноименна компания представи на изложението в Лос Анджелис сериен вариант на компактен SUV, който трябва да влезе в производство най-късно до 12 месеца.

Автомобилът носи името Fisker Ocean и ще бъде пуснат в продажба в САЩ с базова цена 37 600 долара (34 000 евро) на варианта с предно предаване и мощност 205 киловата (279 конски сили). Тази версия ускорява за по-малко от 7 секунди от 0 до 100 км/ч, а пробегът с едно зареждане е около 400 км. За 50 000 долара (44 320 евро) любителите на по-високите мощности ще могат да купят модела със задвижване на четирите колела, който разполага с два електромотора и ресурс от 403 киловата (548 конски сили).

Ще има и върхово спортно изпълнение, при което мощността надвишава 410 киловата (558 конски сили), като част от енергията за батерията се акумулира от специален соларен покрив. При слънчево време соларният покрив може да осигури ток за изминаване между 200 и 270 км на месец. Двата варианта с 4х4 спринтират за по-малко от 4 секунди от 0 до 100 км/ч, а пробегът им е над 540 км.

Въпреки че компанията Fisker е американска, автомобилът ще се произвежда в европейския завод на Magna в австрийския град Грац.

Размерите на Fisker Ocean му отреждат място на територията на масовите компактни SUV-ове. Автомобилът е дълъг 4,78 м, широчината е 1,99 м, а височината - 1,63 м. Под авангардния дизайн датският инженер Хенрик Фискер представя “най-модерната електрическа задвижваща система” по собствените му думи. Тя ще се произвежда в известната фабрика на Magna в австрийския град Грац.

Специално внимание в интериора заслужава големият централен дисплей с размер 17 инча, който се върти и може да стои във вертикално или хоризонтално положение. За вътрешното оборудване са използвани вегански или резиклирани материали. Любопитно е, че се сваля и задното стъкло като тези на вратите. Вместимостта на багажика е от 566 до 1274 л.

Едно от забележителните качества на електромобила Fisker Ocean е големият централен екран, който се върти и може да стои вертикално или хоризонтално.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили