На 19 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 19.01.2020

Кокошка снесе яйце с датата на Апокалипсиса (СНИМКА и ВИДЕО)

Жена катастрофира челно, за да изпита вярата си

Халифа Хафтар пристигна в Берлин за участие в международната конференция за Либия

Майк Помпео преговаря с президента на Ирак за напрежението в региона

Принц Хари и съпругата му Меган се отказват от кралските си титли

Расте броят на заразените с мистериозния китайски вирус, проверяват по летищата в САЩ

Трус от 6-а степен разтърси Нова Гвинея

Свидетел на инцидента с убития българин в Истанбул: Размахваше мачете и мълчеше, след което се барикадира

75 души пострадаха при сблъсъци пред парламента в Бейрут

Хайко Маас: Доставките на оръжие за Либия трябва да бъдат преустановени

Пекарите на кафе пазят в тайна над 800 аромата

Владимир Путин не иска да се връща към времената на неограничен президентски мандат

Почина пациент със свински грип в болницата в Смолян

Доц. д-р Стелиян Димитров: Качеството на въздуха в София е преди всичко продукт на обективната география

22 нови сензора са в процес на изграждане и те нямат нищо общо със съществуващите 5 автоматични измервателни станции в столицата, но ще допълват информацията от тях. Тяхното разполагане е съобразено с обективната география, генетични фактори като транспорт и с местата, където има струпване на населението. Това заяви доц. доктор Стелиян Димитров от катедра „Картография и географски информационни системи“ на Софийския университет по БНТ.

„Качеството на атмосферния въздух специално в София е преди всичко продукт на обективната география. На второ място са генетичните фактори, които предизвикват замърсяването на въздуха – основно транспорт, битовото отопление, в по-малка степен индустрията, в значителна степен строителството особено през активния сезон“, каза специалистът.

„Третата група критерии, които сме използвали за разполагането на новите сензори, това е разпределението на населението – къде има струпване на население и висока концентрация на замърсяване на атмосферния въздух“, допълни той.

Използвахме доста сложен алгоритъм, базиран на съвременни геоинформационни технологии, конструирахме един пространствен модел, който интегрираше по количествен начин тези фактори. В крайна сметка разделихме пространството на София на 100-метрови клетки, избрахме клетките, в които има съчетание на фактори, предизвикващи замърсяване, включително обективната география – климата, релефа. Защото София се намира в котловина, която не е с проста географска структура, тя е усложнена допълнително и защото не е нов град, а се развива през годините и има изкуствени структури, които създават такъв котловинен ефект в рамките на пространството на София, обясни Стелиян Димитров.

Според него географията предразполага към това явление, така че мерките, които ще се взимат, трябва да са в максимална степен съобразени с локалната география. „Не е проста задачата на Столична община и е с доста широк хоризонт във времето, няма как да се случи веднага с магическа пръчка“, каза още доцентът.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.