Доц. Кунчев: На 21 декември всички бизнеси няма да тръгнат, ще стане поетапно

Снимки: Цветан Томчев, архив

Няма 100% гаранция при ваксините, но не са правени компромиси с проучването заради съкратения механизъм. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред "Дарик радио". „Според мен през средата на януари ще имаме ваксината. Единствените фиксирани дати са, че на 29 декември Европейската агенция по лекарствата ще даде препоръката за ваксината „Файзер“, а ЕК каза, че до два - три дни след това ще даде официалното разрешение. Това означава, че януари ние можем вече да работим спокойно с ваксината, ако е пристигнала. Направили сме необходимото, за да я посрещнем“, посочи Кунчев. 

„Засега тази ваксина е най-напред в проучванията – приключи 3-тата фаза. Направено е и предварително одобрение във Великобритания, Америка и Бахрейн, за да започне ваксинацията. Дори и при съкратените срокове, механизмът за проучване на ваксините не се е променил. Те се изследват първо инвитро, после върху животни и накрая при три групи хора“, заяви Кунчев. 

„България ще използва 7 ваксини, за които ЕК вложи пари, за да бъдат произведени, за да могат всички европейски държави да имат достъп до тях. Всички страни в Европа поръчват и 7-те. Договорите се сключват в ЕК, а разпределението се оправи на база на население. България ще получи 1.55% от поръчаното от ЕК. Ваксините за България ще стигнат за около две дози за цялото население“, каза още той.

„Не можем да кажем колко ще бъде напрегнат и силен имунитетът, който ще придобием. Още липсва подробната информация за кои възрастови групи са подходяща ваксината „Файзер“ и какви са страничните ефекти. Механизмите предполагат, че в огромен процент ваксините ще действат. Има едни хора, които няма да изградят имунитет, но тези хора са изключително малко“, посочи Кунчев. 

„Трите типа ваксини са: ваксина, в която се вкарва информационна РНК, която влизайки в клетките, попада в митоходриите, където започва да се изгражда антиген. Нашето тяло го разпознава, атакува го и изгражда имунитет. Другите са рекомбинантни, при които се взема частица от вируса и се предизвиква реакция на имунитет, както и векторни, които използват адемовирусен агент, при който вирус се използва като носител за частицата, която предизвиква изграждането на имунитет“, уточни Кунчев. 

„Много е вероятно в средата на следващата година, когато повечето от тези ваксини навлязат в страната, човек да има възможност за избор от тези ваксини и сам да определи коя да си постави. 
Грипният вирус изисква всяка година да правим ваксина. При коронавируса не е така, защото мутациите му не засягат ключовите антигени. Той е от стабилните антигени, които не правят толкова често промени. Между 8 и 10 години обикновено се изпитва една ваксина“, каза още Кунчев.

„Няма 100% гаранция, но частицата, която вкарваме с ваксината, няма как да предизвика нещо друго. Опитът в досегашните ваксини показва, че много рядко може да се случи да се предизвика някакъв механизъм, който да причини някакви странични реакции. Съкратен е механизмът, но не са правени компромиси с проучването“, допълни той.

Тестът за коронавирус няма да бъде условие за поставяне на ваксина, каза главният държавен здравен инспектор.

„Ако човек преди да се имунизира, реши да се тества, няма проблем да си направи изследване и ако има антитяло, да се откаже – няма проблем. Нито се обсъжда, нито се има предвид хората да си купуват ваксините. Не зная защо е поискано отпадането на ДДС. Няма да има платен вариант. Държавата отдели около 2 млрд. лв. за това заболяване. Няма да търси да си връща пари от ваксините. Големите разходи за болниците, за личните предпазни средства, за хората на първа линия. Тук не се търси възвръщаемост. Няма да има пазар и няма защо, тъй като всеки ще има достъп до тях. Не мога да кажа кога обаче, защото още нито една ваксина няма разрешително за ползване“, посочи той.

„Големият проблем ще е тези близо 10 - 11 млн. дози от ваксината да ги оползотворим максимално и хората наистина да се имунизират и да сложим точка на този вирус. Това ще стане, ако имунизираме около 75% от населението. Като сме казали, че ще е безплатно и доброволно, такова ще бъде. Ако обаче работодател реши да бъде задължително, това си е решение на работодателя, но държавата няма да го налага“, заяви Кунчев.

„Не си спомням да сме казвали, че никога няма да вземаме мерки. Затваряне от типа на Турция и Израел няма да има. Няма как да умират по 200 души и да не се взимат мерки. Това ще е безотговорно и престъпно. Не мислете, че не виждаме резултатите. Получавам между 200 и 300 мейла на ден, една част от тях желаят на цялата ми рода да измре и не ми е приятно. Не ми е приятно, че като изляза, няма къде да седна да пия едно кафе, но това е цената на това да спрем да губим по 200 души на ден“, каза още Кунчев. 

„Не обмисляме на този етап България да слага изискване за недопускане на неваксинирани хора на територията си. Заболяемостта е толкова висока, че не е проблемът оттук нататък във вноса на заболяването“, допълни той.

„Толкова бързо COVID-19 постави на колене целия свят, защото въздушно-капковото предаване е много ефективно и той много бързо покри целия свят. Огромният брой безсимптомни носители не позволяват да е гарантирано, че няма да срещнем вируса. Ваксината до голяма степен беше базирана на тази за ебола. Всяко такова нещо дава на човечеството доста технологично бързо развитие, което после се ползва. Това е сред малкото положителни ефекти от една епидемия. Човечеството вероятно успя да се справи технологично, това обаче ще е само един от много вируси, с които ще се срещнем. Има два-три вида риска: единият е преминаване на междувидовата бариера като преминаването от норки на хора и обратно, другият е, че с промяната на климата на бял свят ще излязат всички стари бактерии и вируси, които са дълбоко замразени в Антарктика и Сибир“, заяви той.

„Много хора още недооценяват това, което предстои да се случи. Ако всичко можеше да стане по познатите механизми, нещата щяха да са доста по-ясни. Ще започнем ваксинацията във всички болници, медицински центрове, ДКЦ-та и всички останали здравни заведения. От логистична гледна точка ваксината на „Файзер“ е кошмарна. Имаме вече два фризера за съхранение на ваксината в БулБио, които ще поемат първата доставка от 125 000 дози. Днес се монтира голям фризер в Столичната РЗИ, в понеделник ще бъдат монтирани в Бургас, а имаме и във ВМА и УМБАЛСМ „Пирогов“. Проблем с първата доставка няма да има, но това не е достатъчно“, посочи Кунчев. 

„Ако няма такива фризери във всяка РЗИ, ще бъде много трудно да се организира процесът. Това е само за първите дози, които се съхраняват само 5 дни на минус 70 градуса. Втората ваксина изисква минус 20 градуса и наличните фризери не могат да ги съхраняват т.е. ще трябва нова фризерна верига. Третата партида ще са за съхранение от 2 до 8 градуса. Много сложно става и документално, за да могат всички хора да получат своята ваксина и документация за това“, допълни той.

По думите му за поставяне на ваксина хората нямат нужда от никакви изследвания.

 „Хората искат яснота и предвидимост, но при един нов вирус не може да има план и предвидимост. Това е илюзия. Не може да се сложат граници на забояемост. Не знаем какво ни очаква – дали ще има трета вълна, колко ще трае имунитетът и дали преболедувалите могат пак да се заразят. Няма как да се предвиди нещо, в което не сме се сблъсквали. Ние не знаме още откъде дойде вирусът – къде е резервоарът в природата. Не искахте от науката за 8 месеца да ви даде отговор за всичко, защото няма как да стане. 

„Едно беше състоянието на болниците през март и април, сега е коренно различно. В момента лекуваме 7 000 души и 500 в интензивни отделения. Ако бяхте казали на някой здравен министър, че ще вкарате 500 души в интензивни отделения, щеше да ви каже, че това е невъзможно. Но стана, защото няма накъде. Всички се убедиха, че се учим докато работим и се учим от грешките си“, уточни той. 

„От миналата седмица сме вече под 600 случая на 100 000 души. 596 сме сега, но не следим само това, а 17 показателя. На първо място сме в Европа по смъртност. Бройките дори не са ключови. Умората в системата е страшна. Страх ме е доколко ще издържат здравните работници – 1% от тях вече не знаят нито къде са, нито как да работят, нито как да се възстановят“, заяви Кунчев.

„Хората ще спрат ли да ядат, защото спряхме ресторантите? На 21 декември всички бизнеси няма да тръгнат, но ще започнем поетапно да възстановяваме работата им. Ще останат затворени тези обекти, където се събират много хора. Ако успеем да смъкнем заболяемостта до такава степен, че да постигнем сериозни резултати, ще махнем всичко.

Ако успеем да смъкнем на 300 на 100 000 заболяемостта, ще можем да отворим кафенета и ресторанти, но при спазването на дистанция, носене на маски. Средната заболяемост за 14 дни трябва да е около това ниво. Това намаляване на заболяемостта ще доведе до намаляване на смъртността. Склонни сме да отворим и яслите и градините при такива стойности“, допълни той. 

По думите му проблемът не е в моловете, а в това, че те са станали място за социални контакти през зимата и хората не ходят там, за да пазаруват, а да се срещат с познати. Доц. Кунчев посочи, че ще си постави ваксина и няма никакви опасения.

Коментари

Задължително поле