Доц. Мангъров: Прави чест на премиера Борисов, че чу гласа на науката от мен, а не гласа на страха

Доц. Атанас Мангъров

При 7 млн. население на България достоверно и доказано има 280 хил. души, които са имали контакт с COVID-19, като огромната част от тях не са разбрали. Това заяви началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров по БТВ.

Той обясни, че заключението може да се направи от резултатите на изследваните с PCR тестове у нас и от резултатите за изградени антитела срещу COVID-19. 3,86% от направените PCR тестове са положителни. В друго проучване от 31 хил. души е установено, че над 1200 души имат антитела - т.е по-малко от 4%, подчерта инфекционистът.

Мангъров уточни, че смъртността от коронавирус в момента е 0,04%, което значи, че умира 1 на 2500 души. За сравнение даде смъртността при морбили, която е 1 на 1000 души. По думите му, ниската смъртност у нас се дължи на факта, че няма много възрастни хора над 80 и 90 години.

"Има единици, но средната продължителност е далеч по-ниска от тази в редица други страни. Средната възраст на хората, които са починали в Италия от COVID-19, е 80 години. У нас средната възраст е между 73 и 74 г.", обясни експертът.

Според него предприетите противоепидемични мерки в България са били взети с най-добрите намерения. "Хубаво беше обаче да се направи малко по-умно и да се избегне тежък икономически удар. Прави чест на премиера Борисов, че чу гласа на науката от мен, а не гласа на страха. Той разбра какво му казах. След срещата ми с него хората не бяха затворени нито на Цветница, нито на Великден", коментира доц. Мангъров.

Коментари

Задължително поле