Доц. Околийски: Не знам на какво се дължат оптимистичните прогнози, пета COVID вълна предстои

Кадър от БНТ

„За мен не е успокоителен начинът, по който се развива епидемията в България. Не знам на какво се дължат оптимистичните прогнози на част от отговорните лица, защото все още и на дневна, и на седмична база имаме висок брой новозаразили се, твърде висок брой загинали хора. Платото, за което се говори, е също много условно - особено на фона на ниския брой ваксинирани, аз не виждам никакви поводи за оптимизъм“, заяви доц. Околийски, експерт в Офиса на Световната здравна организация в България.

Според него пета или каквато и да е вълна предстои, не трябва да се осланяме на въведения зелен сертификат, а да се усили тенденцията на решителни действия за ваксиниране.

По думите на експерта от СЗО през цялото време "сме в една потенциална много висока опасност, която ни различава много от другите европейски страни.

„Над 50 на сто ваксинирани трябваше отдавна да постигнем, а хората дори не спазват мерките. Дори Румъния е по-добре от нас.

Дори по данни на СЗО ваксинираните медици са едва 26 на сто в България“, каза още доц. Околийски.

9 от 10 интубирани загиват. Затова е крайно наложително психолози да работят с медицинските работници, заяви той.

По думите на доц. Околийски здравната система има нужда от реформа и от СЗО са дали препоръки за това.

„Ваксинираните много рядко могат да предават вируса, те преболедуват леко и не умират от коронавируса“, посочи доц. Околийски.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве